Revoltă la Râmnicu Vâlcea, stare de urgenţă declarată în Războiul Gunoiului

  “Guvernul României s-a reunit sâmbătă într-o şedinţă de urgenţă pentru a găsi o soluţie la criza gunoiului care afectează oraşul Râmnicu Vâlcea. Gunoiul nu a mai fost strâns de două zile şi peste o sută de mii de locuitori sunt asediaţi de gunoi pe străzile oraşului. La sfârşitul săptămânii, localnicii nemulţumiţi au aruncat cu pietre în poliţie şi au blocat liniile feroviare şi drumurile naţionale.

În plus, au fost găsite efigii ale primarului şi ale guvernatorului local agăţate de stâlpii de iluminat, alături de ameninţări cu moartea.

Adevărata problemă este însă provocată de interesele mafiei locale. Industria de salubrizare aduce profituri mari mafiei naţionale, care a sabotat încercările autorităţilor de a construi noi incineratoare, aducând, în acelaşi timp, la Râmnic, gunoiul din alte localităţi ale Vâlcii”.

(pamflet oricând posibil)

Ceea ce s-a întâmplat în aceste zile în Râmnicu Vâlcea cu Romprestul este apocaliptic, ghenele sunt doldora de gunoi, vâlcenii trăiesc efectiv într-o mizerie lucie, la propriu, printre deşeuri.

Facebook-ul a relatat perfect situaţia extrem de gravă din Râmnic şi nu este prima dată când se întâmplă asta.

Gunoi1Redăm mai jos un excelent comentariu scris de  Diana Cotea , unul din cei mai buni bloggeri europeni (Lorelei),

o incursiune în criza gunoiului din Râmnicu Vâlcea

Interesati de atatea probleme globale uitam (sau nu vrem) sa le vedem pe cele de langa noi, cu care ne confruntam zilnic. Sambata; ora 11:30; halta rapida la ghena de gunoi (cea de pe strada Grigore Procopiu), in fuga….. trebuie sa ajung cu Junior la cinematograful Geo Saizescu, din cartierul Ostroveni. Ma blochez; efectiv nu am unde sa arunc gunoiul. Incerc sa-l arunc fantezist in varful unei pubele; evident ca nu isi pastreaza echilibrul si cade langa. Spiritul civic ar fi trebuit sa-mi dicteze sa ma deplasez in oricare directie catre urmatoarea ghena; dar criza de timp si banuiala ca si in alta parte este aceeasi poveste m-au impiedicat sa o fac. Dar de data asta nu am mai ezitat si am scos smart-ul: poze la locul faptei.

              Postare pe net; reactiile nu au intarziat sa apara. Un prieten posteaza poze din alte locatii: respectiv Tic-Tac (cartierul Ostroveni) si vechea Ceainarie (centru). Problema se pare ca este generala. Ideea e ca oricum nu este prima data. De nenumarate ori am gasit ghena de gunoi plina si pungi pe langa ea; dar parca niciodata nu a fost in halul asta. Ma intreb de ce oamenii nu se sesizeaza. Sunt convinsa ca nu sunt singura care a trecut prin locul respectiv sa arunce gunoiul. Care sa fie explicatia? Am devenit imuni la orice sau suntem mai interesati de problemele globale cu care este plin FB-ul? E mai misto sa solidarizam cu altii si sa le plangem de mila in loc sa ne plangem noua de mila.

gunoi2

            E weekend; lumea se odihneste sau profita de timpul liber. Ma gandesc cu groaza ca mai este mult pana luni cand, teoretic, ar trebui sa apara si gunoiera la orizont. Un comment apartinand unui prieten ma bulverseaza total: se pare ca de vineri nu se mai colecteaza deseurile in oras. Masinile Romprest stau la coada incarcate 100 % de joi seara la Statia de compost. Statia este plina, Garda de Mediu a dispus aducerea statiei la starea initiala (si sa faca cine asta?), iar locuitorii municipiului se afla in situatia de a depozita gunoiul pe jos. Asta in situatia in care nu esti masochist sa-l tii in casa; sau langa usa de la intrare; sau sa-l pui frumos in masina proprie si personala si sa-l duci in urmatorul judet. Poate gasesti acolo o pubela goala!!!! Nu se stie niciodata; merita incercat.

         Incerc sa rememorez situatia cu gunoiul. Totusi, nu e prima oara cand ghena este in acest stadiu; deci explicatia cu Statia de compost nu mi se pare in totalitate credibila. Poate unii mizeaza pe faptul ca ne intereseaza mai mult ce se intampla la Bruxeless. Sau mai gasim noi pe unde.

gunoaie 1

       Intre timp, la una dintre ghene s-au adunat cainii. Este primul pas. Urmatorii vor fi sobolanii; iar, dupa, inevitabil, ceva boli transmise la copii, epidemie si, de ce nu, holera. Ce daca suntem in anul 2016? Stoarcem o lacrima online, bagam un steag pe poza de profil si ne-am facut datoria de cetateni model. In timp ce edilii locali, preocupati de viitoarele alegeri, se intereseaza de soarta cetatenilor te miri pe unde. Evident, undeva unde nu sunt cotropiti de gunoi. Aceasta este situatia orasului Rm. Valcea in momentul de fata.

           Prefer sa duc un razboi pe care-l pot castiga decat sa ma inham la unul pierdut din start si purtat la nivel inalt. Pana la fumatul in spatii inchise si teroristi, ma vor omori noxele, mizeria si sobolanii!!!!

(http://lorelei34.blogspot.ro)

One comment

  • tudor

    De unde titulatura asta de “unul din cei mai buni bloggeri europeni” frate? A fost la olimpiada de blogging? Are ceva medalii? Tot limba de lemn, tot limbaj de spatele blocului… rvweek las’o asa ca .. se umple de gunoi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *