Revine treapta II-a la liceu?

Din tot ce s-a întâmplat în România antedecembristă, cred că printre puţinele lucruri bune cu adevărat, evident dacă scoatem din calcul politizarea, a fost învăţământul cu cele două mari filtre (treptele) şi implicit admiterea la liceu sau şcoala profsională.

Cred că nu am întâlnit om cu scaun la cap de la generaţia mea în spate care să nu spună că învăţământul românesc bazat pe o exigenţă de fier şi o delimitare concretă a tehnologicului de ştiinţe, cel de până în 1989, a fost cel bun.

Dovada? Seria de lăcătuşi mecanic, strungari, sudori, electricieni, tâmplari, tinichigi, şoferi, instalatori de peste 40 de ani care lucrează pe bani frumoşi în companii din ţară sau din nefericire pentru noi, contribuie la PIB-ul Spaniei, Italiei, Angliei etc

„Domne se învăţa meserie! Nu te ducea capul la carte, te dădea tac-to la profesională, dădeam acolo de un meşter al dracu, mai cu o ţuică, mai cu un vin, te făceai om cu meserie bună”, spun azi meseriaşii din România. Pentru că „meşterul” era un maistru de peste 40 de ani care la rândul său cutreiarase şantierele ţării, învăţase meserie şi el de la un alt meşter, avea toate categoriile luate, acum era la „specială şi avea nas”, mirosea un desen tehnic ştia să facă măsuratori şi conducea brigăzi de muncitori.

Eroarea fundamentală a anilor ce au urmat revoluţiei din 1989 s-a consemnat printr-o alterare a mentalităţilor, combinată cu un faliment al economiei româneşti şi la un exod de muncă în afară.

Plus apariţia unor atâtor cursuri de reconversie. Păi să-mi fie cu iertarea, numai în Vâlcea sunt câteva astfel de minuni private care, spun ei, te califică în trei luni în nu ştiu ce meserie. O mare nerozie ca să nu spunem escrocherie, nu ai cum să sudezi în argon sau în alte astfel de domenii, după trei luni la nu ştiu ce societate din asta de două parale.

În fine, închid acolada, şi salut decizia Ministerului Educaţie care doreşte reintroducerea admiterii în liceu şi o evaluare la clasa a X-a, cum era pe vremuri treapta a II-a. O selecţie obligatorie pentru cei care vor să meargă spre bacalaureat sau spre meserii. A învăţa o meserie, a fi specialist azi este de departe cea mai mare demnitate.

Dacă mâine întâlnesc pe stradă un absolvent de privată dar care a trecut prin ea ca bolovanul şi un electrician autorizat, păi sincer mă înclin în faţa celui din urmă. Are mai multă demnitate decât un absolvent de privată care nu ştie unde să pună cratima. Poate nici electricianul nu ar şti dar în schimb este un profesionist.

Când vom învăţa să respectăm pe cei care ştiu să facă ceva în ţara asta, atunci sistemul de valori va reveni la matcă, salariile vor avea altă cotă, munca va fi mai eficientă şi Româmia va ieşi din eşalon sărac.

Totul începe cu şcoala şi să sperăm că acest nou proiect va repune lucrurile la punct.

“Ministerul Educatiei urmeaza sa intervina cu propria viziune coerenta, corelata cu solicitarile ce vor veni din sistem. El va putea sa ramana pana la final, in procent de 40%, 50%, 60%-90%. Cert este ca sunt lucruri pe care actuala lege le contine si si-au dovedit viabilitatea: clasa pregatitoare sa ramana la scoala, examenul de admitere in liceu – pe care sub nicio forma nu o sa-l suprapunem peste Evaluarea Nationala. Daca in sistem vor fi solicitari majore de schimbare a modului de acces in liceu, o sa vedem, dar in niciun caz ambele variante, in niciun caz si Evaluare Nationala si Admitere, pentru ca Evaluarea Nationala este o forma de admitere. Vom lua in considerare si posibilitatea unei evaluari la clasa a X-a”, a declarat Cîmpeanu.

„E un subiect foarte serios cel cu bacalaureatul diferentiat. Va trebui sa identificam caile prin care o noua lege ar putea sustine dezvoltarea invatamantului profesional. Consider ca este extrem de important sa gasim o motivatie pentru abordarea asa cum se cuvine a invatamantului profesional, ca sa nu mai fie perceput ca o ruta a esecului. Daca sunt oameni hotarati sa mearga catre o meserie, sunt convins de necesitatea invatamantului profesional”, a mai spus ministrul.

 AP

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *