Revenirea PSD la guvernare în 2020 ar fi un gest stupid, similar întoarcerii lui Napoleon de pe Elba. Ar dispărea definitiv și irevocabil

Văd mulți care au început să suspine după PSD, ba mai mult, chiar dându-și ghionturi optimiste că poate poate, rezultatele din decembrie ar produce o supriză.

Ar fi o catastrofă, nu pentru noi, habar nu am cum ar decurge o guvernare PSD, post PNL, însă judecând după momentul Iordache, după cosmetizările pe ici colo, este clar că PSD mai are cale lungă de a se reforma dacă mai vrea să joace în liga întâi,

Cred că revenirea PSD-ului la guvernare ar semăna cu prostia lui Napoleon care a părăsit exilul de pe Elba, a venit într-un Paris convulsiv, l-a speriat pe Bourbon, a adunat o oaste de strânsură și s-a îndreptat spre Waterloo, unde a fost pur și simplu zdrobit și deportat efectiv în largul coastelor africane, pe Sfânta Elena. Iar Franța a pierdut și ce semnase înainte cu un an. A pierdut cam pentru 100 de ani.

Cam așa e și cu PSD-ul lui Ciolacu. Chiar dacă dă semne pe ici pe colo de retușuri, în osatura sa ca partid încă nu sunt mari modificări. Chiar dacă guvernarea PNL nu este una excelentă, măcar ține România pe o suprafață plană, într-un context mondial catastrofal. E clar că PNL are masive trăsături pesediste în apucături dar măcar nu te înspăimântă figurile frankensteiniene ale unui Iordache, Buzatu și altii de peste gard.

Nu știu cum vor evolua lucrurile pe viitor, dar am senzația că anul 2020 va fi totuși al unei guvernări oloage PNL-USR plus UDMR sau eventual PMP dacă trece pragul. O coaliție a dreptei, una de strânsură, destul de eterogenă dar nu supusă derapajelor de la axa europeană a Românie. Evident, clientelism, nepotism, corupție vom întâlni și în această guvernare a dreptei dar nu anacronisme ca în cei trei ani de pesedism-Dragnea, când România a fost smulsă din zona Europa și trimisă într-o cavernă naționalist dogmatică din care nu am mai ieșit decât prin mișcări de stradă.

În concluzie, optimismul temperat al unor iubitori PSD trebuie temperat, orizontul de acostare la guvernare este unul în plan îndepărtat. Dacă prin absurd s-ar întâmpla altfel PSD-ul ar dispărea deportat definitiv pe Sfânta Elena sau Parascheva, după caz.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *