Reuniunea fanilor literaturii Science Fiction are loc la Râmnicu Vâlcea

„Literatura ştiinţifico-fantastică plăsmuieşte „lumi posibile”, dar aceste universuri sunt, totuşi altele decât ale noastre: ele sunt prea hiperbolice, prea „poleite” spre a ne aparţine. Se desprinde astfel mai limpede şi esenţa incompatibilităţii dintre science-fiction şi fantastic; pe câtă vreme primul tărâm ne poartă spre nişte realităţi superlative, în care savantul şi maşina lui sunt aprioric admişi ca făpturi năzdrăvane, totul aflându-se aici la discreţia irezistibilului deus ex machinanumit ştiinţă, cel deal doilea îşi propune, din contră, să introducă în această lume adierea tulburătoare a altor „lumi posibile.” Dacă vom adăuga aspectul aranjat al conflictului şi nelipsitele happy-end-uri, vocaţia aromitor-fabuloasă a literaturii de anticipaţie va apărea într-o lumină şi mai edificatoare.”2

Adevărul e că literatura ştiinţifico-fantastică este mult mai apropiată de basm, de romanul poliţist, de literatura de aventuri, de cea magică şi exotică, decât de povestirea fantastică.

De basm, literatura S.F. se apropie prin câteva locuri comune: spaţiul – infinit, deschis, incomensurabil, (în S.F. având ca decor planete moarte, cu peisaje selenare, apocaliptice sau gheţuri veşnice); timpul – nedeternimat sau plasat într-un viitor deloc apropiat (tocmai pentru a se justifica „decorul” sau folosirea cutărei tehnologii inaccesibile astăzi omului); eroul – mereu biruitor (Făt Frumos devine Superman); sfârşitul fericit (există şi excepţii); personajul negativ (Smeul e înlocuit de Savantul nebun, de un Extraterestru, de un Monstru provenit din lumea mamiferelor sau chiar a insectelor); lichidul miraculos (apa vie şi cea moartă sunt înlocuite de o „substanţă de laborator”); armele (clasica sabie, perfecţionată acum: în loc de metal e folosită „raza laser”).

Cu romanul poliţist literatura S.F. are câteva probleme comune: constatarea unui caz şi rezolvarea sa, pedepsirea infractorului, reinstaurarea ordinii, intriga ingenioasă, derutarea cititorului prin plasarea unor indicii false, detectivul (autorul) omniscient, folosirea băncii de date etc..

Toată literatura S.F. este chiar într-o accepţie mai restrânsă a termenului, o literatură de aventuri.

Marcel Schneider pune semnul egalităţii între literatura S.F. şi romanul magic:

„Romanul de anticipaţie ştiinţifică este un roman magic care nu îndrăzneşte să-şi dea pe faţă numele, camuflându-se în spatele ştiinţei. Savantul îi înlocuieşte pe vrăjitori şi magicieni; aşteptăm de la el aceleaşi minuni. Cum dorinţele şi năzuinţele oamenilor rămân neschimbate: iubire, putere, tinereţe, forţă nelimitată, cuceriri astrale, regăsim şi aici aceleaşi situaţii, numai că, în locul unei baghete magice, care să schimbe dovleacul în trăsură, cai şi vizitiu, apare o „maşină” , o invenţie ştiinţifică, căreia i se atribuie această putere.” 3

În fine, literatura S.F. este una exotică, cu precizarea că exotismul nu mai priveşte o pată albă de pe glob, ci se referă la galaxii, stele, planete lumi necunoscute nouă până atunci, dar populate (în exotism intră şi descrierea ritualurilor).

Vineri, 1 septembrie 2017, a avut loc deschiderea celei de-a 38-a ediții a convenției De Science Fiction Romcon, care se desfăţoară în perioada 1-3 septembrie la Biblioteca Județeană “Antim Ivireanul”.

Manifestarea sprijinită de către Primaria municipiului Râmnicu Vâlcea, a fost onorată cu prezența de către viceprimarul Eusebiu Vețeleanu. Invitat special a fost cunoscutul scriitor și istoric Lucian Boia.

„Am trăit cu science fiction. Nu cred că este tânăr din generaţia mea care să nu fi copilărit cu Asimov. Cu toţii am visat Fundaţia şi ne-am imaginat cum arată universul. Este de departe literatura care a continuat în adolescenţă basmele copilăriei”, a spus Veţeleanu.

„Mare creator de mituri, Jules Verne a devenit el insusi un mit. Multi dintre admiratorii sai vad si astazi in el un profet al stiintei si al lumii de maine (ceea ce de fapt nu a fost). Interpretarile privitoare la opera sa merg in toate sensurile. Pionier al tehnologiei moderne sau purtator al unui mesaj mitologic si religios? Progresist sau traditionalist? Optimist sau pesimist? De dreapta sau de stanga? Rasist si antisemit sau plin de respect pentru toate culturile? Dezacordul domneste pana si in privinta inclinatiilor lui sexuale: misoginie, tendinte homosexuale sau multiple legaturi feminine?”….Este una din operele lui Lucian Boia, invitatul special al conventiei de la Râmnicu Vâlcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *