Reţeta de succes: Se ia un oraş din Vâlcea, un primar bun cu sânge de neamţ, un munte frumos şi un Răzvan Mugescu

Un fel de post scriptum la Festivalul de la Brezoi.

Am tot spus că-l scriu dar m-am luat cu alte cele şi am uitat. Mi-am aminit în aceste zile când la Brezoi a fost festivalul Lotrilor, o manifestare pe care Primăria a oferit-o localnicilor, un festival decent, ca recompensă frumoasă pentru că ne-au suportat acolo, în luna iulie, pe noi cei peste 5000 de zurlii ai generaţiei retro.

Pentru că Festivalul de Blues a fost Regina Festivalurilor din Vâlcea, care deja merge în picioare, împlinind un an şi existenţă şi din câte văd eu pe pagina lui Răzvan, se pregăteşte ediţia a III-a, în 2019.

O discuţie în birou, la final de iarnă în 2017, cu Robert Schell, o discuţie care părea aşa un vis frumos, un material strecurat aici în Vâlcea Week, un Răzvan Mugescu, omul care de ani buni se luptă la Râmnic pentru a ţine un fenomen viu, dându-i deja o marcă înregistrată. Aşa a început totul. Ingrediente, un primar crescut cu Floyd şi Zeppelin, un Răzvan care pune pasiune şi calitate în ceea ce face, un oraş care “şade” pe doi munţi (Parâng şi Făgăraş), aşadar un decor absolut fantastic, un Godoroja care s-a îndrăgostit de Vâlcea şi…evident cel mai frumos judeţ din România.

Asta a fost în iulie. Asta a fost vara la Vâlcea, în iulie. O poezie, un loc geometric al lumii care a adunat inimi, spirite, eleganţă, iubire.

Brezoiul a devenit aşadar un templu, un loc de pelerinaj, dincolo de faptul că este poarta Ţării Lotrului şi pe bune dacă nu merită. Strada pe care se intră în acest oraş montan e un răsfaţ al dimensiunii turistice, oraşul respiră până sus pe munte, spre Văratica şi Vasilatu. Oraşul se descompune în părţi fascinante pe mal de Lotru şi printre clădiri de patrimoniu de la Mihai Viteazu şi până la italienii care s-au aşezat aici la final de secol XIX

Dacă vrei să mergi pe Valea Lotrului, intri în Brezoi, dacă vrei Obârşia intri în Brezoi, dacă vrei Transalpina intri în Brezoi, dacă vrei să admiri Groapa Seaca, intri în Brezoi, dacă vrei să vezi Ţara Loviştei, intri în Brezoi. Deci acest oraş este calea spre unele din cele mai frumoase zone ale României.

La Brezoi atunci trebuia să fie oraşul cu cele mai frumoase festivaluri. Iar Bluesul are capitala lui, acum.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *