Reţeaua de galerii subterane din Vlădeşti neexplorată nici până în prezent
Mister total în comuna vâlceană Vlădeşti care datează din 1982. Acesta s-a construit după ce surparea unei case din satul Trundin a scos la lumină în acea vreme, un tunel situat sub construcţie.
Au venit atunci autorităţile, au făcut cercetări şi apoi totul s-a clasat. Proprietara, care abia se apucase de renovat locuinţa veche de un secol, nu ştia de existenţa galeriei, şi a crezut prima dată că faliile de sub casă au apărut în urma cutremurului din 1977.
Bătrânii din Trundin însă, spun că aceste tuneluri au fost construte acum mai bine de 400 de ani de un boier şi erau folosite ca ascunzători în vremuri tulburi.
Au existat teorii că aceste tuneluri duceau până dincolo spre Olt, sau spre Cetăţuia, care se află la doar 3 km de Trundin. De aici şi misterul cu tunelul de la biserica din Râmnicu Vâlcea.
Legendele locale spun că întreg satul ar fi brăzdat de tuneluri care pornesc de la un conac boieresc. Oamenii cred că galeriile ar fi blestemate, iar cei care intră acolo nu se mai întorc.
Un lucru este cert, sub Trundin există mai multe galerii, unde copii vara îşi fac ascunzători. Nimeni nu a pătruns în ele mai mult de 10 – 20 de metri pentru că se îngustează şi există în permanenţă riscul de prăbuşire.
Există mai multe teorii cu privire la cauza sau existenţa aceste galerii. Cele cu argumente ştiinţifice care spun că dealul fiind calcaros, aceste galerii de fapt sunt făcute de apă care a dizolvat în drumul ei subteran pământul, până a ajuns în zona colectoare. Satul Trundin se află chiar pe un astfel de deal iar atunci când plouă apa se adună în tot felul de ravene şi bălţi iar apoi se scurge prin pământul calcaros în subteran.
Alte teorii vorbesc despre beciuri boiereşti sau magazii unde se ţineau la păstrarea alimente sau fructe şi legume. Dealul era uşor de săpat fiind calcaros. Ulterior au apărut legendele cu ascunzătorile.
Mai este ceva, satul Trundin era satul de fugă, locul unde localnicii de jos din lunca Râmnicului (Olăneşti) fugeau atunci când erau invaziile. Aşadar teoria ascunzătorile a apărut încă din acea vreme ca fiind vorba de galeriile unde se ascundeau averi.
Nu se ştie exact care ar fi teoriile cele mai aproape de adevăr dar un lucru este cert, reţeaua de galerii există şi această reţea nu a fost suficient cercetată până în prezent.
AP