Renaşterea chimiei din România va începe la Vâlcea, odată cu înfiinţarea Companiei Naţionale de Chimie

Chimcomplex SA Borzești, unul dintre cei mai importanți fabricanți de produse chimice din România și Europa de Sud-Est, anunță că este pregatit să depună în 26 iunie 2017 oferta concretă și coerentă de preluare a activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea.

“Suntem perfect pregătiţi să intrăm în această finală, să o jucăm corect, deschis şi transparent şi să o câştigăm – argumentul nostru hotărâtor pentru a învinge în această competiţie fiind, fără nicio îndoială, Compania Română de Chimie – un proiect remarcabil iniţiat în urmă cu mai bine de 2 ani de către Preşedintele Grupului SCR, Ștefan Vuza, un proiect care astazi este pus la punct în cele mai mici detalii. Prin implementarea acestuia, revitalizarea chimiei romanesti, atât de încercată în ultimii 25 de ani, nu va mai ramane doar un deziderat pe o foaie de hârtie, ci va deveni realitate într-un orizont de timp foarte apropiat”, ne-a declarat Virgiliu Băncilă, preşedintele Consiliului de Administraţie.

Contextul vânzării combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea

Finalizarea vânzării Oltchim reprezintă un moment de cotitură pentru industria chimică din România, care a suferit un declin puternic şi nemeritat în ultimii ani. Astfel, în anul 1990 chimia României se situa pe un onorant loc 10 în lume din punct de vedere al volumui de producţie, ţiţeiul era prelucrat în rafinării şi combinate petrochimice, gazele naturale erau procesate în produse de chimie organică fină şi îngrăşăminte chimce complexe, iar resursele minerale ale ţării (sarea, calcarul, caolinul, cărbunii) erau valorificate superior.

Industria chimică avea pentru procesare o baza largă de materii prime oferită de resursele minerale ale ţării, dispunea de o bază materială complexă formată din peste 100 de combinate şi fabrici la care se adăuga o reţea de 11 institute de cercetare de un înalt nivel ştiinţific. În plus, în România învăţământul superior pregătea specialişti pentru industrie în 17 universităţi şi 28 de licee industriale şi în sfârşit, avea infrastructura necesară bine pusă la punct – din care o parte mai există şi în prezent.

În 1990, industria chimică românească a realizat o producţie record de 36 miliarde Euro, însă de atunci şi până astăzi declinul se traduce prin închiderea a peste 85 de întreprinderi, iar ramuri ale acestei industrii, precum producerea cauciucului sintetic, maselor plastice, fibrelor sintetice sau a coloranţilor, au dispărut cu totul. Ca urmare a acestui dezastru, industria chimică a produs, comparativ, în anul 2015 numai 10 miliarde Euro, iar România a ajuns să importe produse chimice în valoare de 8 miliarde Euro.

Chimcomplex îşi propune relansarea industriei chimice românesti prin acest proiect ambiţios – Compania Română de Chimie – o relansare ce trebuie făcută acum. România încă mai are tot ceea ce este nevoie pentru a reuşi: are materii prime care pot fi procesate în ţară, încât să nu mai fie exportate, are personal calificat, ingineri chimişti pasionaţi, de excepţie, dornici de implicare puternică, are platforme industriale funcţionale şi dispune de o mare piaţă de desfacere internă şi în regiune.”, a declarat Virgiliu Băncilă.

A fost nevoie de timp pentru a se forma o clasă de antreprenori români profesionişti, competenţi care au potenţial real şi curaj de a relansa acest domeniu, pornind de la două combinate chimice – Chimcomplex Borzeşti şi Oltchim Râmnicu Vâlcea – care vor forma nucleul acestui ambiţios proiect naţional.

Cele două combinate, deşi cu traiectorii diferite în ultimii 10 ani – primul devenind foarte competitiv datorită privatizării urmată de investiţa a peste 70 mil Euro în tehnologii; cel de-al doilea fiind în dificultate din multe puncte de vedere (economic, comercial, tehnologic, resursă umană), unificate pot deveni nucleul Companiei Române de Chimie la care ulterior să se alăture şi alte societăţi funcţionale din ceea ce a reprezentat industria chimică a României.

Pe această platformă industrială se va prelucra sare, calcar, var, gaze naturale, propilenă, etc. şi se va produce sodă caustică şi produse clorosodice, solvenţi, polioli – polieteri, oxoalcooli şi plastifianţi.

 Înfiinţarea Companiei Române de Chimie urmează şi experienţa recentă din alte ţări. De exemplu, Polonia unde în urmă cu 10 ani s-a relansat producţia de îngrăşăminte chimice prin unificarea a 16 combinate chimice de stat şi private sub o nouă formulă: Grupa Azoty.

“Dacă este să ne referim şi la arbitrul acestei competiţii România – Germania, aş remarca faptul că înfiinţarea Companiei Române de Chimie se poate materializa într-o perioadă în care autorităţile guvernamentale româneşti încep să manifeste interes pentru sprijinirea reală a capitalului autohton şi avem încredere ca vor acorda o atenţie sporită acestei iniţiative deosebit de benefică ţării, pe toate planurile: concret, se vor înfiinţa peste 10.000 de locuri de muncă, se vor dezvolta afacerile companiilor autohtone, atât pe orizontală, cât şi pe verticală, va creşte baza de impozitare pentru bugetele locale şi centrale” a declarat Virgiliu Bancilă, în acest sens.

Conform calculelor specialiştilor Chimcomplex, Compania Română de Chimie se va consolida în primii doi ani prin realizarea unui număr important de investiţii care vor crea condiţii pentru funcţionarea la capacitate a instalaţiilor existente, atât la Borzeşti, cât şi la Râmnicu Vâlcea. Programul investiţional preconizat se ridică la peste 275 milioane Euro.

Compania Română de Chimie va atrage în această structură şi alte combinate  chimice din ţară, urmând să fie elaborată o politică comună de investiţii, de dezvoltare a bazei tehnico-ştiinţifice şi de învăţământ necesară dezvoltării României.

De aceea, şansele de reuşită ale României sunt foarte mari. (capital.ro)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *