Regiunea Oltenia este cea mai săracă zonă universitară din România și cea mai săracă economic

Harta studenţilor din România: centrele universitare au atras cei mai mulţi investitori.

Din păcate, Regiunea Sud-Est Oltenia este și cea mai săracă din România, fiind și cea mai săracă în facultăți. Cele cinci județe au cei mai puțini studenți și cele mai mici centre universitare – Craiova și Târgu Jiu.

Există o directă legătură între centrele universitare, studenți și investitori. La Râmnicu Vâlcea, lipsa unui centru universitar arată o foarte slabă prezentă a capitalului străin și un salariu aflat în coada clasamentului pe țară.

În universităţile din România studiază peste 410.000 de studenţi, iar cea mai mare concentrare a acestora se regăseşte în Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timiş, arată datele Institutului Naţional de Statistică.

Astfel, în cele 33 de universităţi din regiunea Bucureşti-Ilfov învaţă peste 127.500 de studenţi, adică aproape o treime (31%) din totalul studenţilor din România.

Pe locul doi în topul centrelor universitare din România se află Clujul, cu peste 50.000 de studenţi (12% din total) în cele zece instituţii de învăţământ din judeţ.

Iaşiul este pe locul trei în topul centrelor universitare din România, cu peste 42.000 de studenţi în zece universităţi, arată datele Statisticii aferente anului 2015 (cele mai recente informaţii disponibile).

Un număr semnificativ de studenţi învaţă în universităţile din Timiş, unde se află aproape 31.000 de studenţi (7,5% din total) în şapte instituţii de învăţământ superior.

Bucureşti, Cluj şi Timiş au reprezentat zone „magnet” pentru investitorii străini în ultimii ani iar în ultimii ani Iaşiul a reuşit să atragă investiţii importante în IT, cum ar fi Amazon sau SSC.

Efective semnificative de studenţi, de peste 10.000 de persoane, mai există în judeţele Constanţa (19.800 de tineri), Dolj (16.900), Braşov (16.800), Bihor (12.900), Sibiu (12.400 şi Galaţi (11.200)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *