Regalul Bregovic sau cum Râmnicu Vâlcea a intrat pe harta internaţională a concertelor cu vedete de top

Goran Bregovic este primul mare nume greu din afara României care concertează la Râmnicu Vâlcea. Dintotdeauna eu personal, mi.am dorit să vină şi aici cineva din starurile muzicii din afară.

Nu spun că ai noştri sunt mai slabi dar parcă voiam şi altceva în afară de Iris, Holograf sau Compact sau vedetele pop de prin România.

Nu a fost Râmnicul cel care a spart gheaţă. A fost Brezoiul dar acolo deja e altă povestea, Brezoiul nu mai este din punct de vedere cultural, un oraş de Vâlcea, este Brezoiul Lumii. Acolo deja a devenit firesc să auzi că vine un nume mare din muzica…lumii.

A sosit şi ora astrală a Râmnicului. Şi a început bine, cu Bregovic, solistul cu care ne-am educat, pentru că nu cred să fie român mai şlefuuit niţel care să nu fi urmărit Undergroundul sau Arizona Dream. Vorba lui Mircea Lera, de aseară de lângă mine. “Am aşteptat 30 de ani să-l văd pe Bregovic la Vâlcea”.

Bun, a venit. A venit pe una din cele mai moderne arene de spectacol din ţară iar chiar dacă nu-ţi place Mircia Gutău, nu poţi să conteşti meritul primarului care a trasformat o zonă insalubră, un fel de groapă de gunoi a oraşului, cum ajunseseră Arenele, în cea mai modernă arenă de spectacole şi sport din oraş.

Sâmbătă seara, 3000 de vâlceni (cu mici excepţii) s-au simţit bine, au participat la un regal, un regal oferit de Goran Bregovic, au dansat, au aplaudat, au fost încântaţi de această ofertă.

Poate că de acum înainte şi Râmnicu Vâlcea va intra într-o nouă etapă, o nouă cultură şi o nouă evoluţie şi va tria mai bine snobii, ţaopele şi proştii…

De ce spun asta, pentru că deşi nu am vrut iniţial, nu pot să nu le spun câteva cuvinte de duh, celor 200 de indivizi care au părăsit concertul lui Bregovic. De ce mama naiba au mai venit? Nu dau nume dar am văzut şi o pleiadă de politicieni, de “foncţionari publici” de Mirandoline, Ciciuri, Nuţişoare,  sau bărbaţi ai zilei, care şi-au luat muierea din dotare şi părăseau rând pe rând zona oficială, în timpul lui Brgovic,  unde primiseră moca invitaţii.

Am văzut şi pipiţe şi cocalari de oraş care plecau în timpul lui Bregovic. Nu era pentru ei. Se vedea după figuri, după rujuri, după paiete.

Poate că data viitoare această faună va evita să vină iar Primăria Râmnicu Vâlcea nu le va mai da acestora invitaţii moca, la un spectacol în care nu au ce căuta.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *