Recomandat Râmnicu Vâlcea Week: Filmul „W.” (2008), realizat de Oliver Stone

Ştim că este noaptea Oscarurilor, deşi am şi aici dubii cu privire la câştigător. Tare mi-e teamă că vom avea un trofeu decernat pe prototipul „corectitudinii politice”, educarea generaţiei de hipsteri, fie cu Lady Gaga, fie cu viaţa lui Mercury.

Au pălit demult istoria, analiza politică, temele fundamentale ale trecutului, se merge pe o „europenizare” a filmului, că, nu-i aşa, trebuie şi hipsterii să primească un model de a trăi, în detrimentul nostru, al celor deja expiraţi.

Este clar că „Vice” nu are nicio şansă, de aceea vă recomand cu drag o producţie Oliver Stone despre George W. Bush. Evident, pentru cei care nu au văzut pelicula lansată în 2008.

Filmul este  brut, arată un personaj normal, preşedintele  SUA, contemporan, din păcate, cu 9/11. Mie, cel puţin, filmul mi-a confirmat faptul că lumea, în prezent, este într-o criză majoră de lideri şi că, odată cu Obama, am intrat în declinul vectorilor; Macron, Junker, May nu mai sunt decât mulajul perfect al societăţii plicitisitoare în care trăim. Ultimul lider, raportat la ce avem în prezent, este Bin Laden.

Este sinistru să pot spune asta, dar şi califatul ISIS se înscrie în aceeaşi curbă a mediocrităţii geografice în care se află lumea „progresistă”. Chiar şi saltimbancul Trump nu este decât un maimuţoi conservator, care face să pălească tradiţia politicii americane.

Aşa că, dacă vreţi un film politic, „W.” este recomandarea noastră.

W. este povestea lui George W. Bush, al 43-lea președinte al Statelor Unite ale Americii, care a devenit, în cel mai scurt timp, cea mai controversată personalitate publică. Povestea lui conturează imaginea unui tânăr rebel, al cărui destin era acela de a călca pe urmele tatălui său, George Bush Sr. În acest film, suntem martorii vieții unui adolescent cu probleme serioase cu băutura și drogurile și lipsit de orice urmă de respect față de autoritatea tatălui său. Originea președintelui este prezentată fără perdea, din anii facultății până la obținerea puterii politice și ascensiunea sa către biroul oval de la Casa Albă. Filmul prezintă momente unice, prin care George W. Bush discută cu consilierii lui invazia Irakului, momentul controversat al lipsei „armelor de distrugere în masă”, complexele în faţa lui Jeb Bush,  dar și situații penibile, precum cea în care acesta era să moară asfixiat din cauza unui covrigel.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *