Recomandăm guvernului să înceteze naiba odată cu minciuna despre finalizarea în 2028 a autostrăzii Sibiu – Pitești! Râde lumea….

În România se minte. Da, este o tautologie. Dar nu ai voie să minti despre proiecte majore. Pentru că funcție de aceste proiecte, companii, economia în sine își reglează pasul.
Să luăm un exemplu care privește Vâlcea, Argeșul și Sibiul la un loc. Autoritățile mint cu nonșalanță acest aspect.
”Vom circula de la Pitești la Sibiu, pe autostradă în 2028!”. Să mori tu? Mă lași? Cred că și copiii din clasele primare ar râde când îi aud pe miniștri, pe secretari de stat, spunând asta. Cred că și constructorii râd. Toată lumea râde.
Suntem în 2024, nu ne-am apucat încâ de loturile de munte, aproximativ 67-70 de km, loturi care înseamnă minim 10 tunele (cel mai mare are 2000 de metri), zeci de viaducte. Adică o lucrare de minim 5 ani, optimist spus iar guverenul minte de parcă ar vorbi despre o șosea de 2 benzi în Bărăgan.
Astfel de minciuni nu sunt electorale. Ele denotă incompetență, pentru că în realitate, autorii acestor minciuni habar nu au că ele sunt ”bătăi de câmpi”. Ei așa cred. Grindeanu și armata de secretari de stat de prin ministere sau CNAIR chiar asta debitează. Că în 4 ani ei vor construi o șosea montană, pe Valea Oltului!!!, lungă de vreo 67 de km. Trebuie să fii prost ca noaptea să poti afirma și crede asta.
Din punctul nostru de vedere și al specialiștilor în domeniu, dacă mâine s-ar apuca de autostradă și turcii și italienii, în cel mai optimist mod cu putință, aceasta ar fi gata prin 2030.
(4 ani durează lotul 5, lot de relief plat de 30 de km, fără tuneluri, Curtea de Argeș – Bascov și minim 3 ani, durează lotul de 10 km Tigveni – Curtea de Argeș care include un un tunel de 1500 de metri. Atunci ce vorbim?)
Astfel de declarații în schimb sunt foarte grave. Pentru că o astfel de șosea se află în prognoze, în calculele economice ale investitorilor. Oameni care își fac bugete, proiecții de investiții, de dezvoltare. Și când aud ce spun guvernanții, implicit își coroborează aceste studii cu datele oficiale.
Numai că în România, nu doar noi, oamenii de rând, dar și mediul de afaceri a înțeles că vocea guvernului nu prea contează.
Liviu POPESCU