Războiul pe gunoaiele Vâlcii, faza pe judeţ: acuze, replici acide, precizări juridice, politizarea deşeurilor

Consiliul Judeţean Vâlcea vine cu o precizare în cazul Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea 

Abordarea politică a problemei deșeurilor și a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vâlcea (SMID) este una profund greșită.
Spunem asta deoarece, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară pentru Serviciul de Salubrizare a localităților din județul Vâlcea (ADI Salubrizare) a fost condusă ani în șir de PNL, iar în aparatul propriu este și azi majoritară prezența PNL.
Tocmai de aceea, liberalii pot fi asimilați, evident, ca șefi ai gunoaielor – ai gestionării deșeurilor în ultimii 9 ani.
Putem trece peste faptul că ADI Salubrizare, cu o conducere liberală, a refuzat sistematic (și există dovezi clare în acest sens) preluarea celor două stații de sortare Brezoi și Râureni (ale căror lucrări au fost finalizate în luna iunie 2017)?!
Cert este că astăzi, când vorbim, ne aflăm în situația în care pe data de 13 iunie 2019 are loc deschiderea ofertelor pentru actualizarea studiului de fezabilitate. Urmează licitaţia pentru proiectare, execuţie şi operare!
Ce au făcut liberalii care au condus ADI Salubrizare de 9 ani încoace?
Nu știe șeful/Președintele lor ce au făcut subordonații lui timp de atâția ani?
Știe cumva că și acum colegi de partid cu el s-ar putea să tremure pentru că urmează un audit și vor fi nevoiți să dea socoteală pe ce au cheltuit banii publici (cotizațiile plătite de autoritățile publice)?!
La sfârșitul anului 2017, Consiliul Județean Vâlcea a semnat un contract în valoare de 31,5 milioane euro, care se află în curs de operațiuni specifice de implementare, asta după ce timp de aproape 9 ani liberalii de la ADI Salubrizare doar s-au uitat lung.
Așadar, în aproximativ 3 ani, actuala conducere a Consiliului Județean Vâlcea a deblocat și a semnat contractul de finanțare…Vin banii!
Știe liberalul șef că stațiile de sortare (Brezoi și Râureni) sunt la cheie, dar tocmai liberalii lui au refuzat să organizeze licitațiile pentru delegarea operării acestora?!
Proiectul SMID va fi implementat. Dar nu cumva liberalii de la ADI Salubrizare tremură de frică și tocmai de aceea își pun șeful să atace?
Actuala conducere ADI Salubrizare și, poate, și organele abilitate nu ar trebui să facă lumină și cei vinovați să răspundă?!
Așa ar trebui!
ADI Salubrizare și liberalii de aici și-au bătut joc de vâlceni!
Prin acest atac al ”minunatului” lor șef, nu cumva liberalii arată că se tem pentru prostiile pe care le-au făcut în gestionarea deșeurilor atâția ani?!
Așadar … au muls ai tăi ”prezidente” ani…9 ani…bani din gunoaie…și nu să facă brânză…de fapt…nu faci nicio brânză cu stilul ăsta!

Ioan Comşa,
Consilier judeţean PSD
PREŞEDINTE
Comisia Juridică

acest punct de vedere vine după ce în urmă cu o zi, liberalii, prin vocea liderului Cristian Buican criticau modul defectuos al gestionării gunoaielor în judeţ

Astazi vorbim despre gunoaie…
Mai exact (banuiesc ca va gandeati la altceva) sa discutam despre Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor Solide în județul Vâlcea (SMID).
Vreau sa cunoasca toata lumea de ce judetul Valcea este acoperit de gunoie, iar cetatenii, si asa saraciti la maximum de politica PSD-ista, plateasc sume astronomice pentru serviciul de salubrizare.
Sa discutam despre modul in care PSD, care desi a condus in diverse majoritati CJ Valcea, cu o intrerupere de doar un an (2015), nu a fost in stare sa duca la bun sfarsit un proiect vital pentru cetatenii judetului Valcea.
In anul 2007 a fost initiat in proiect, pe bani europeni, care avea drept obiectiv inchiderea vechilor gropi de gunoi din judet si crearea unei infrastructuri moderne pentru gestionarea deseurilor in judetul Valcea.
Totul pe bani europeni!
Proiectul a fost initiat pe POS Mediu 2007-2013 si continuat pe POIM 2014-2020. Continuat e mult spus, pentru ca de fapt conducerea PSD-ista a judetului nu a fost interesata sa finalizeze acest proiect.
Nici nu aveam sperante!
Motivele sunt simple: nici nu se pricepe si nici nu vrea sa o faca!
Nu se pricepe, pentru ca ,,are scoala la bariera”.
Nu vrea, pentru ca se finanteaza din bani europeni!
Dupa estimarile mele, nu s-a realizat nici macar jumatate din proiect, iar timpul de finalizare s-a scurs.
Nu avem decat doua statii de selectare a deseurilor si niste masini, care ruginesc in parcare.
Groapa de gunoi de la Roesti a ramas la stadiul de idee, iar celelalte “facilitati”, doar slogane in campania PSD.
Lipsa infrastructurii pune Asociatia de Salubrizare din judet in imposibilitatea de a incredinta serviciul unei firme specializate.
De fapt, totul este haos! Primarii incearca, individual, sa rezolve problema, ceea ce face ca pretul serviciului de salubrizare sa fie de 3-4 ori mai scump decat in judetele in care conducerea CJ si-a facut treaba.
Problema este acutizata si de refuzul conducerii Ramnicului de a permite folosirea gropii de gunoi de la Feteni.
Viitorul arata rau in acest domeniu:
– nu se intrevede finalizarea infrastructurii in urmatorii 2, 3 ani si gunoiul menajer din judet trebuie transportat la distante mari;
– lipsa infrastructurii va impiedica structura asociativa sa organizeze ,,corect” serviciul de salubrizare;
– lipsa serviciului judetean de salubrizare va forta primariile sa actioneze independent pentru rezolvarea problemei;
– pretul mare al serviciului de salubrizare va determina cetatenii sa renunte la contracte si de aici presiunea in cerc vicios pe acesta.
Toate acestea vor face ca in viitor Valcea sa fie acoperita de mai multe gunoaie, iar pretul platit de cetateni pentru serviciul de salubrizare sa devina insuportabil.
Acestea sunt doar o parte din ,,beneficiile” cetatenilor din judetul Valcea, care s-au lasat pacaliti de PSD, in fiecare luna iunie din anii 1992, 1996, 2000, 2004, 2008, 2012 si 2016, la alegerile locale din judetul Valcea.
PS Am scris toti anii alegerilor locale, pentru a sublinia dimensiunile pacalelii PSD-iste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *