Răspuns deschis ”scrisorii deschise” adresate mie de către jurnalistul Gheorghe Smeoreanu

Cu respectul cuvenit brandului „Gheorghe Smeoreanu”, mă simt, de această dată, obligat, evident cu decență, să răspund singurului jurnalist din Vâlcea cu care, cu adevărat, îmi face plăcere să polemizez, argumentat, pe diferite teme politice. Mai ales că am fost, poate, singurii care, în anul 2012, am stat umăr la umăr, în Râmnicu Vâlcea, majoritar de altă opinie, pe baricade, atunci când statul de drept a fost culcat la pământ de alianţa PSD-PNL, şi, amândoi, am combătut pe tema unor surogate de mitinguri ale „României neadaptate” care se organizau seară de seară în Piaţa Universităţii.

Mi-a plăcut atunci o retorică a dumneavostră, domnule Smeoreanu, când pe toţi susţinătorii USL îi întrebaţi dacă „şi-ar mărita fiica cu vreunul dintre mitingiştii care susţineau lovitura dată statului de drept”.

În fine, trecând peste asta şi revenind la scrisoarea din prezent, aşa cum v-am mai precizat în cele două emisiuni la care am avut plăcerea de a fi prezent, nu am fost niciodată vreun lider de „#rezist” sau al altor patimi stradale, ci doar un contestatar obiectiv şi imparţial al unei decizii guvernamentale adoptate strict în condiţii de promiscuitate. Nu sunt fan Iohannis, nici Dragnea, nu umblu cu steagul PSD în băţ, cu atât mai puţin cu cel al PNL sau USR. Aşa cum aţi spus odată, sunt undeva între tabere şi, vă spun sincer, aceasta e cea mai dificilă ipostază pentru un gazetar, pentru că toţi te acuză că eşti partizan cu ceilalţi.

Referitor la cazul Iohannis, nu trebuie să redau aici rechizitoriul procesului (l-am preluat din Adevărul şi am să postez link-ul), unde, până în prezent, nu apare calitatea penală a personajului de la Cotroceni. Şi, din nou, vă precizez, ca şi în emsiune, că, dacă preşedintele României se va dovedi în urma proceselor ca fiind infractor, voi fi primul care îi va contesta rămânerea în funcţie, alăturându-mă fără jenă Floricicii Dansatoarea, la Cotroceni.

Asta mă deosebeşte, spun eu, de pătimaşii sau fanii radicali de ambele părţi. Neavând idoli ciopliţi, nu am cum să-l susţin fanatic pe vreunul dintre aceştia în cazuri grave de ilegalitate din partea lor. Nu sunt, deci, nici o formă de Codrin Ştefănescu, dar nici un Mihai Voicu, care să repete clişeele de interior.

Referindu-mă la persoana dumneavoastră, aşa cum nu eram în 2012, nu cred că suntem, nici în 2017, diferiţi ca poziţionare pe harta analizei politice şi sociale a României. Dincolo de aspectul mai mult sau mai puţin nuanţat al argumentelor pe anumite teme,  sunt convins că ne dorim amândoi o societate normală, cu un fenomen al corupţiei diminuat, în care să primeze calitatea (în cazul nostru, a actului jurnalistic), talentul, bunul-simţ şi o redare cât mai reală şi constructivă a cotidianului, la Vâlcea, dar şi în România. Şi, dincolo de opiniile politice, atât Criterii, cât şi Râmnicu Vâlcea Week se aseamănă în stilul aşezat şi informativ al prezentării realităţii.

Cu acelaşi respect pentru jurnalistul Gheorghe Smeoreanu şi cu sinceră mândrie că mă număr printre prietenii dumneavoastră de discuţie şi polemică civilizată, vă adresez acest răspuns la scrisoarea dumneavoastră.

Liviu Popescu

P.S.: Referitor la istoricul procesului lui Iohannis, am considerat că aceasta este o sursă nepartizană de prezentare: Procesc Iohannis

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *