“Răşinarii Vâlcii” – şcoli şi grădiniţe moderne, turism monahal şi agro-turism, ample lucrări de infrastructură

Numită pe drept cuvânt “Răşinarii Vâlcii”, comuna Muereasca, aşezată într-o trecătoare pe Drumul Athosului, devine pe zi ce trece una din cele mai căutate localităţi din Vâlcea.

Chiar dacă aici nu avem case săseşti, se remarcă un stil cu cerdac de lemn, tipic celor de munte, Muereasca este o localitate construită în timp de ciobanii ardeleni şi meşeterii în piatră din această parte de Vâlcea.

Muereasca este localitatea morilor de apă şi este cărarea care duce spre Sfântă Mănăstire Frăsinei, singura mănăstire athosită din judeţul nostru.

Este tranzitată astfel anual de zeci de mii de persoane care vin la cele două lăcaşe de cult, (cea de femei şi cea de bărbaţi), în acest sens, deja se află pe SEAP, drumul judeţean pentru a fi complet reabilitat. Şi nu doar mănăstirile sunt cele căutate, Muereasca deţine 2 biserici monumentale, una cu hramul Cuvioasei Paraschieva, incluse în patrimoniul judeţului.

Localul Administrativ din Muereasca este unul cochet recent reabilitat şi extins, care urmează să devină un reper în noul centru civic, aici, unde se află şcoala, dispensarul, un conac boieresc.

Demografia este una stabilă, mai mult se înregistrează o migraţie de la oraş spre rural, peste 200 de autorizaţii fiind deja emise din 2014 până în prezent. Autorizaţii care au vizat fie construcţia de noi imobile, fie reabilitare a caselor bătrâneşti, fie cereri pentru pensiuni agroturistice.

Muereasca este inclusă şi într-un studiu al CJ Vâlcea, alături de Mihăeşti, Costeşti, Buneşti privind dezvoltarea turistică a zonelor cu potenţial balnear din Vâlcea.

„Am încredere că Muereasca va deveni un centru agro-turistic şi implicit monahal. Anul acesta numărul pelerinilor dar şi al turiştilor a crescut faţă de anii anteriori. Iar cine ajunge prima dată aici la Muereasca, normal că îndrăgeşte zona, cunsocută şi un Răsinari al Vâlcii. Aşteptăm definitivarea hârtiilor care preced execuţia efectivă a drumului judeţean. Noi lucrăm la mai multe poduri, pentru că râul care străbate central localitate în afară de partea pitorească a adus şi un handicap, noi având aşezări pe ambele maluri, deci trebuie să conectăm prin cât mai multe poduri, aceste sate”, spune edilul Ion Ungureanu.

Şcoală este una modernă dar şi grădiniţa din Andreeşti şi-a primit copiii cu un local modern, cu un părculeţ, cu toalete în interior.

Prin GAL, Muereasca a achiziţionat un buldoexcavator, util pe timp de iarnă la deszăpezire dar şi în caz de ploi şi aluviuni aduse de torenţi.

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *