Raportul CET al lui Borza este prima vidanjă care a ieşit pe străzile Vâlcii

Parcă, parcă începe să-mi placă România asta din ce în ce mai mult.

Şi mai ales pentru faptul că România se exorcizează zi de zi dar într-un proces progresiv pe care uneori îl vedem, dar deseori îl ignorăm. Aud de multe ori „Este comandă de peste ocean, este de la Bruxelles, ne omoară cu zile, ne arestează pe toţi”.

Nu ştiu de unde vine asta, dar am impresia că cineva sau ceva are tot interesul să asaneze această societate.

România şi Vâlcea cu precădere a fost cunoscută prin mai toate domeniile, firme, insitutii, chiar un El Dorado. Pentru unii.

Adică trebuia să ştii, să ai fler, să miroşi care este omul zilei, care este barosanul, fie că era preşedinte de judeţ, director de companie de stat, politician potent şi cu perspective, om de afaceri cu învârteli sus puse. Trebuia să ştii şi într-un fel sau altul trebuia să intri în clanul lui. O duceai bine. Îţi revenea o mare parte din caşcaval, din bani publici, din orice.

Un adevărat El Dorado care a cultivat ipocrizia, furtul, şantajul, spălarea de bani, corupţia. Cu cât aveai mai mult tupeu cu atât erai şi mai bine plasat în acest siaj şi mai gras remunerat

Din păcate, mulţi oameni de valoare s-au prostituat. „Păi cum dracu eu cu talentul meu, cu ceea ce cunosc eu, să câştig doar atât iar altul mai ascuţit în coate să ia dublu? Şi imediat Faustul punea stăpânire pe tine”.

Vâlcea a fost un rai al imposturii în toate domeniile. Mirajul unor bani munciţi uşor, comod, dar care să vină regulat ca o rentă viajeră a atras într-o fosă septică gigant aproape toate categoriile socio-profesionale şi toţi vectorii, de la cultură – mass media până la clasa politică A fost o piramidă, un adevărat Wild West al căpătuirii. Se vede şi azi, dacă ne uităm pe piaţa ocupată de 100 de persoane care activează în prim plan….aceştia sunt produşii fosei septice universale.

A, nu, nu sunt eu corect sau justiţiarul primar! Nu sunt Eliot Ness!

Zâmbesc. Din păcate eu am ajuns târziu în acest marasm al corupţiei vâlcene. Cam la spartul târgului şi când caşcavalul se împuţinase. Poate că dacă aş fi apucat anii de glorie 2000, eram azi printre cei pe care îl criticam azi….

Dat fiind însă actuala situaţie, sunt printre cei care spune clar şi bine. România se schimbă şi se schimbă în bine. La fel şi Vâlcea. Din 2012, malaxorul justiţiei şi al economiei civilizate a dat la o parte Trei Mari Nume care păreau zeii Vâlcii (toţi trei cu nume de sfinţi chiar). Cupola care spunea că pe aici nu se trece. Asistăm la un foc, unul care arde încet…mizeria din societatea de Vâlcea.

Cum va fi Vâlcea peste 4 ani? Mult mai sănătoasă decât azi. iar din cei 100 de mai mari ai zilei, dacă vor mai fi în prim plan 10 – 15 şi asta e mult spus.

Jocurile sunt altele azi, cine le înţelege are şanse de supravieţuire, cine nu, va muri odată cu exorcizarea…

Mihai IONESCU.

P.S. Raportul lui Borza este prima vidanjă care iese pe teren.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *