Râmnicul, urât împodobit și cu un program jalnic de Crăciun

Râmnicu Vâlcea tinde să ocupe din nou un nemeritat loc fruntaş între cele mai urâte oraşe împodobite de sărbători. Sunt aceleaşi ghirlande vechi şi anoste pe care le cunoaştem din anii precedenţi, zona centrală e un amestec de bazar şi de oraş de provincie ieftin.

Primăria Râmnicu Vâlcea face astfel să pară că împodobirea oraşului a fost făcută ca să fie. Nu de alta, dar de această operaţiune a împodobirii municipiului s-a ocupat Pieţe Prest. Matei, Vîrlan, Cocoş nu au învăţat până acum faptul că de această operaţiune se ocupă firme specializate, designeri. Nu, de împodobirea oraşului, aruncarea pe stâlpi a ghirlandelor s-a ocupat tanti Vero şi nea Ion de la Pieţe Prest.

Aşa am ajuns ca oraşul să arate total fără gust, anost, ca la ţară. Un vot de blam pentru administraţie, o cultură ţărănească, de birt sătesc dovedesc edilii în acţiunea de împodobire a municipiului.

Matei, Vîrlan şi Cocoş au impresia că, în acest oraş locuiesc fie doar indivizi care au şcoala profesională, fie locuitorii sunt doar coritorese şi tinichigii. Pentru că, de altfel, şi concertele de sărbători sunt de fapt nişte prăfuite recitaluri de muzică populară, cu interpreţi de mâna a şaptea. Nu există o formaţie mai de top, absolut nimic, nu ne încântă, pe noi cei care avem pretenţia că mai simţim un aer de europenism.

Iar, dacă la această împodobire a oraşului, adăugăm şi gropile care sunt pe toate străzile, săpături fără cap, râuri de noroaie care curg, avem impresia că locuim într-un oraş siberian, kirghiz sau tadjic, la început de toamnă, când huma iese la suprafaţă.

Asta este emeblema unui oraş, unde doi primari au fost arestaţi pentru corupţie, unde edilii care conduc, am mari dubii că au vorbit vreo altă limbă în afara celei materne, care la chefurile lor de familie se distrează pe arii celebre de Guţă şi Vijelie. Râmnicu Vâlcea, nu mai are nimic din alura pe care i-o conferise cândva un Zamfirescu, nici măcar din snobismul intelectual pe care îl impusese Frâncu. Cu toate acestea parcă societatea a evoluat.

Am văzut şi vâlceni frumoşi pe străzi, am văzut postări cu gust pe facebook, asta înseamnă că cei trei edili care, conjunctural, ocupă funcţiile de la primărie sunt depăşiţi totuşi de IQ-ul acestui oraş.

Iar, Matei Gigi dacă visează vreun mandat ales, tare mi-e teamă că prin aceste tranşee, prin ornamentele puse în silă pe stâlpi, prin manelizarea lui decembrie, atunci visează cai verzi pe pereţi. Pentru că, la alegerile locale, generaţia de tineri de pe Facebook, se va mnobiliza şi îl va trmite pe Matei direct lângă Pitulice şi rapsozii Oltului. E valabil şi pentru Vîrlan şi Cocoş, edili care nu au înţeles nimic din anul 2014. Lumea a evoluat, ne uităm pe facebook şi vedem cum arată nu Timişoara sau Bacăul sau Clujul, vedem cum se prezintă Mioveniul, de exemplu, Alba-Iulia, Curtea de Argeş.

Noroc cu firmele din centrul oraşului care au preferat să aranjeze cu decoraţiuni vitrinele, pentru că, dacă era după Matei & Co, de Crăciun era la fel ca de Paşte.

Ruşine administraţiei din Râmnicu Vâlcea, o administraţie care nu respectă deloc bunul-gust şi magia Crăciunului. Ar fi cazul fie să ne lăsaţi, fie să ne respectaţi.

A.P.

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *