Râmnicu Vâlcea va da înapoi Uniunii Europene 20 de milioane de euro

Anul 2016 va însemna dezastrul financiar pentru Râmnicu Vâlcea. Nu mai puţin de 20 de milioane de euro vor trebui achitaţi Uniunii Europene, plata pentru proiectele europene neterminate, plus penalităţi.

Pentru municipiul nostru este o problemă, pentru că această presiune uriaşă va atârna  în dauna viitoarelor proiecte de investiţii care ar trebui să fie realizate.

Aşadar, pentru cel care va deveni primar în vara acestui an, nu va fi deloc o mare realizare atingerea acestui scop. Cine e de vină şi care au fost proiectele europene implementate la Râmnicu Vâlcea în ultimii ani, fie de administraţie, fie de alte instituţii?

Multe dintre acestea, adică majoritatea,  chiar inoportune sau prost realizate.

Primul despre care am tot scris aici a fost Gara Râmnicu Vâlcea. În primul rând, a fost distrus un monument istoric şi s-a construit ceva care pare prea de lux pentru un oraş prin care trec două motoare, un personal şi trei marfare.  În loc de a se concepe un plan de rentabilizare şi continuare a proiectului de cale ferată Vâlcea – Vâlcele, s-au îngropat milioane de euro într-o chestie inutilă. Este ca şi cum o familie de nevoiaşi ar investi o sumă de bani într-o plasmă!

Pasajul Tudor Vladimirescu. Al doilea proiect fără valoare dacă nu are bretele de legătură. S-a construit o punte peste calea ferată care, efectiv, a blocat accesul lejer dinspre Ostroveni şi Libertăţii spre Goranu (ieşirea spre Bucureşti).

Parcul Zăvoi, un parc pentru copii transformat dintr-un obiectiv de patrimoniu. Adică, o istorie măturată de brontozauri şi tot felul de zâne urâte cu aripi.

Podul Carol I, al doilea pod peste râul Olăneşti, situat imediat lângă Vinerii Mari, conceput pentru a realiza un inel de giraţie. Nu s-a întâmplat asta, podul a îmbunătăţit cu 10% traficul. Adică a desfăcut oarecum Calea lui Traian în centru, dar a readus traficul la sensul giratoriu Dacia, refăcând înghesuiala din nord.

Centrul Râmnicului: prost conceput, prost ales proiectul (cel mai puţin verde), un platou uriaş care se pretează la centrele transilvane, unde se pun în valoare palatele şi construcţiile de epocă. La Râmnicu Vâlcea ar fi trebuit ales un proiect verde, care să mascheze prin arbori edificiile socialiste alăturate. Plus că acest centru al Râmnicului era o investiţie care ar fi trebuit executată abia după ce se realiza a doua cale de tranzit a oraşului de la nord către sud. Lipsa acesteia a dus la o paralizare a oraşului şi, efectiv, la returnarea către Uniunea Europeană a 64 de milioane lei.

Poate că singurul proiect util este Complexul Spa de la Ştrandul Ostroveni, început târziu şi care, evident, nu se va termina până 30 iunie. Deci banii înapoi!

Dacă adăugăm aici Complexul Seaca de la Călimăneşti, Mirajul Oltului fără parcare, cel care va ştrangula centrul staţiunii, se poate trage o concluzie… La Râmnicu Vâlcea şi în judeţul Vâlcea, proiectele europene au fost un  fiasco, de pe urma cărora dăm bani şi nu luăm. Sau, cum se mai spune, la omul sărac nici boii nu trag.

AP

12 comments

 • Viorel Cretu

  Greșit! Spunea cineva: ,,La omul sărac și boii i-o trag!”

 • Benone

  Ce prosti..suntem.

 • Enache Ionut

  Vai morții nostrii..bine ca am plecat din orasul ala. Păcat de el, este unul foarte frumos dar prost condus.

 • Tudor Popescu

  Păi nu văd ce e așa greu de înțeles. Se ia nește milioane de euro, se plimbă prin mai multe mîni, că deh, e an electoral, sau trebuie răsplătiți oamenii cu surse, se da un oraș peste cap, după care pui locuitorii urbei să plătească banii împrumutați de la U.E. pentru că singurii vinovați sint tot cetățenii urbei care au pus botul la vrăjile aleșilor. Cresc diferite taxe, sau apar altele noi, agentul termic, gunoiul se scumpesc, și cine are de comentat ceva, este pus în fața ghiveciului de lucrări etilice, pardon edilice, care stau mărturie la impotența politicienilor!

 • Tavy

  Știți de ce s-au întâmplat lucrul acesta ? Va spun eu.Banii europeni trebuie justificați până la ultimul cent si cum na a fost nimic de ,,ciugulit” nici edilii noștri nu s-au obosit să se implice.Credeți ca le pasă celor de la conducerea Râmnicului ca este un trafic infernal,ca se sperie copiii în parcul Zăvoi? Nu le pasă va spun eu.

 • Dragos

  Eu cred ca s-au al
  es cele mai cosisitoare proiecte si ca s-a tras de timp pentru a putea fura cat mai mult si a ajunge la alegeri

 • Bo

  Sa plateasca cine a furat ,cine a facut proiectele.s.a.m.d!

 • Vasile

  Cine e vinovat sa achite nota de plata. PUNCT

 • eu

  Pacat ca s-au distrus obiective importante pentru ramnic. Atentie însă pentru ceva un rma, toți primarii din județ sunt puși pe fapte mari și vor sa mute munții din loc pentru fonduri. La gradul lor de micime mentala in loc sa se consolideze ceaa ce judetul are cu adevarat deosebit, s-ar putea distruge totul fără nici cea mai mica remuscare.
  Aviz telecabine, spatii de pensiuni în locuri sacre manastiresti, în care călugării au sperat odinioară să-și găsească liniștea rugaciuni, precum și alte idei de distrugere a mediului sub poleiala turismului și a finanțărilor externe. Acești oameni sunt niște zombie care trebuie sa dispară cat mai repede de pe scena așa-zis politica. De ce ii mai suportam fraților?

 • alin

  Eu sunt de parerea CA ar trebui data in judecata firma care a castigat licitatia si sa fie obligata sa plateasca ea Bani catre UE , dar de traim in Romania si cu siguranta firma va da in judecata orasul asta si tot noi vom plati despagubiri firmei de nerespectarea platii lucrari 😂😂😂 CA de asa e la noi.

 • Iulia

  toti primarii si-au pus in practica “viziunile” marete cu ajutorul functionararilor smecherii din primarie. daca functionarimea ar avea coloana vertebrala si i-ar spune primarului, oricare ar fi ala, ca distruge iremediabil un oras cu asemenea “capodopere”, s-ar potoli si primarul. mai grav este ca la ramnicu valcea, dupa catastrofele enumerate in articol, urmeaza si piata centrala, care e platita din bani publici si care va afecta un monument istoric. intrebarea e ce a facut functionarimea din primaria ramnicu valcea ca sa preintampine asemenea dezastru? si-a mai pus inca o data semnatura pe o autorizatie de contructie. oare oamenii astia care lucreaza aici, in special directia de urbanism, nu ar trebui luati la intrebari? nu ar trebui sa raspunda si ei penru ce s-a intamplat in ultimii ani la ramnicu valcea? cum se poate ca un oras cu arhitect sef sa fie in continuare distrus de niste proiecte care ii desfiinteaza toata istoria? functionarasul asta nu ar trebui sa plece si el, acum la sfarsit de mandat? poate urmatorul primar va reusi sa aduca si niste oameni competenti in primaria valcea, care sa sdalveze ce se mai poate salva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *