Râmnicu Vâlcea redevine treptat o capitală a chimiei, grație managementului perfomant al Chimcomplex
Chimcomplex combinatul chimic ce a preluat mare parte din activele Oltchim, şi-a propus misiunea strategică să devină o companie chimică regională puternică şi integrată, după cum ne-a spus Tivadar Runtag, noul CEO al companiei.
„Strategia nostră este să integrăm cele două unităţi şi să creştem eficienţa generală a companiei, să ajustăm portofoliul la cerinţele pieţei, să reducem amprenta de carbon şi să devenim lideri de piaţă regionali”, a declarat pentru BURSA Tivadar Runtag, directorul Chimcomplex.
Acesta spune că pentru dezvoltarea companiei şi sectorului chimic, sector strategic, nu este nevoie de mai mult decât de ceea ce este evident: „Să avem asigurat acelaşi mediu economic ca marii noştri competitori europeni şi globali, care beneficiază de liberalizarea preţurilor la energie, garanţii de stat pentru investiţii şi acces la fonduri europene”.
Planurile noii echipe de conducere a Chimcomplex includ accelerarea integrării celor două platforme de la Râmnicu Vâlcea şi Borzeşti şi accelerarea investiţiilor care vor ajuta la creşterea eficienţei şi să la dezvoltarea portofoliului de produse.
„Pentru a răspunde provocărilor pieţei globale, am întărit echipele de vânzări, pentru a trece de la o «unitate de producţie» la o organizaţie cu strategie bazată pe piaţă”, mai explică Runtag.
Potrivit planului naţional de investiţii şi relansare economică, în privinţa eficienţei energetice, Chimcomplex este interesată de construirea a cel puţin o centrală pe gaze în parteneriat cu Romgaz. Mai sunt avute în vedere şi alte centrale mai mici. Totodată, potrivit informaţiilor noastre, Chimcomplex mai este interesată şi de posibilitatea utilizării tehnologiei de captare şi stocare a carbonului pentru reducerea emisiilor, iar în momentul de faţă poartă discuţii în acest sens în piaţa de energie.
”Chimcomplex are o misiune strategică: să construiască o companie chimică regională puternică şi integrată, care este, printre altele, singura companie care produce clor, hipoclorit de sodiu, clorură de var şi soda caustică toate fiind materii prime pentru biocide.
La semnele timpurii ale apariţiei virusului în România am crescut capacitatea de producţie pentru biocide şi am lansat un nou produs „gata de folosit”, hipocloritul de sodiu în soluţia de 1,25%. Am aplicat în regim de urgenţă pentru licenţă de biocid, pe care am şi primit-o în luna martie. Această soluţie este disponibilă distribuitorilor, instituţiilor publice şi private şi utilizatorilor finali.
În acelaşi timp, în luna mai, am relansat în producţie instalaţia de alcool izopropilic, care este substanţa activă pentru „ultra-dezinfectanţi” (TP1, adică cei pentru contactul uman). IPA este cunoscut ca fiind un ingredient activ în gelurile de igienizare a mâinilor. Chimcomplex este singura companie din România care produce IPA.
Produsele biocide Chimcomplex sunt utilizate şi în clorinarea apelor potabile şi a celor pentru piscine. Bulgaria, Grecia şi Moldova nu au la nivel naţional producători de clorosodice sau alcooli şi nici alte surse externe din care să se aprovizioneze, fiind în mod direct dependente de producţia noastră. Oraşe precum Sofia, Atena şi Salonic nu au alte surse pentru asigurarea apei potabile în cazul în care Chimcomplex nu putea să livreze produsele necesare clorinării apei.
Ne asumăm foarte serios această responsabilitate socială, inclusiv în perioada în care tranzitul internaţional era restricţionat. Am avut mare grijă în timpul carantinei să luăm decizii strategice corecte şi să depăşim toate problemele logistice inclusiv închiderea graniţelor”.
Chimcomplex, cel mai mare exportator cu capital românesc, şi-a finalizat la finele lunii februarie o bună parte din operaţiunile de integrare, fiind numită o nouă echipă executivă formată din Tivadar Runtag (CEO) Adrian Dumitriu (CFO), Armand Spiru (CCO – Chief Commercial Officer), Victor Avram (COO Chimcomplex Vâlcea – Chief Operating Officer) şi Daniel Prisăcariu (COO Chimcomplex Borzeşti).