Râmnicu Vâlcea – oraș european dezvoltat!

Râmnicu Vâlcea – oraș european dezvoltat!

Municipiul nostru ar trebui să fi un model de bună guvernare, cu o administrație transparentă, progresistă, performantă, în care cetățeanul să fi partenerul administrației.

Dezvoltarea orașului trebuie definită avand în vedere calitatea vieți locuitorilor săi. Un municipiu modern este un oraș model, dinamic, atractiv pentru investitori și cetățeni, cu o administrație performantă, în care edilul este un model și nu o pată pe imaginea comunității, în care cetățeanul să conteze și nu să fie decât un simplul platitor de taxe și impozite.

Râmnicu Vâlcea poate să fie un pol de dezvoltare economică, cu o zonă mitropolitană, să fie un spațiu al realizării individuale și colective, cu cetățeni activi, un mediu bussines creativ, dinamic și competitiv, cu o administrație publică capabilă să utilizeze resursele într-un mod integrat și să ofere o dezvoltare sustenabilă a comunității locale. Un mediu de afaceri prosper la nivel local înseamnă o calitate a vieții ridicată pentru cetățeni.

Viziunea USR Vâlcea – Dezvoltare locală

Pilonii de bază ai dezvoltării:

1. Atragerea de investitori – fără un sector privat dinamic, Vâlcea nu va putea avea parte de dezvoltare locală.
Aici ne referim atât la investitorii locali, cărora administrația locală trebuie să le faciliteze activitatea prin tot ceea ce ține de ea (infrastructură, rețele edilitare, taxe și impozite locale prietenoase și ușor de achitat etc.), cât și la investitorii străini, pe care administrația locală ar trebui să îi atragă prin aceleași facilități și ceva în plus (parcuri industriale bine conectate la rețelele de infrastructură edilitară și de transport, bine poziționate, cu respectarea standardelor de mediu, sistem de transport pasageri în parteneriat public-privat etc., facilități fiscale pe o perioadă determinată etc.).

2. Parteneriate – fără conexiuni la nivel local cu o varietate de actori, administrația publică nu va putea identifica cele mai bune soluții la problemele cu care se confruntă cetățenii vâlceni.
Aici ne referim la tot ce include democrația participativă. Dialogul cu asociațiile de cetățeni/de proprietari/de locatari, sindicate, patronate, cluburi, organizații neguvernamentale, mișcări civice, fundații, furnizori de cultură etc. și este esențial în identificarea problemelor comunității locale și în găsirea celor mai eficiente soluții. Dezvoltarea și derularea de proiecte concrete împreună cu aceștia este calea cea mai sigură spre o rezolvarea armonioasă și pe bază de colaborare a problemelor locale.

3. Expertiză – nicio administrație publică nu poate să facă performanță dacă nu este dispusă să selecteze cei mai competenți oameni pentru a face posibilă această performanță.
Aici ne referim, de fapt, la ingredientul principal al dezvoltării – oamenii competenți. Dacă angajările în administrația publică locală continuă să se facă pe bază de „pile, cunoștințe și relații”, cheia dezvoltării este pierdută. Omul sfințește locul, deci fără profesioniști aleși în mod onest, pe baza competențelor de care dau dovadă, nu putem avea o administrație competentă, integră și eficace și nici dezvoltare locală. Soluția este simplă: concursuri în administrația publică organizate onest, iar nu concursuri fictive, „aranjate”.

Doar o conducere locală cu viziune și voință politică reală poate orienta administrația publică înspre modelul unui oraș dezvoltat, așa cum își doresc râmnicenii.

Vâlcea merită o altă administrație!

USR Vâlcea

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *