Râmnicu Vâlcea: Între un şef ADP, un finanţist oportunist şi un teoretician necopt
Cam aşa se anunţă la această ora (încă nu ştim rezultatul posibilelor negocieri USR /PNL) alegerile pentru primăria Râmnicului. O confruntare între Mircia Gutău (un foarte bun edil în urbanizarea oraşului, de tip ADP), un finanţist (foarte bună retorică anti-Gutău) şi un tânăr care încă nu a dovedit anvergura necesară pentru a prelua o asemenea funcţie.
Este foarte dificil să te arunci în a merge pe un anume culoar, pentru că ezitarile de rigoare sunt fireşti.
Mircia Gutău, actualul edil al Râmnicului nu a reuşit să scoată oraşul dintr-un anonim loc 24 la nivel naţional din punct de vedere al nivelului de trai şi al atractivităţii economice, deşi oraşul este foarte bine poleit urban şi amenajat stradal. Dar, vorba românului, într-un parc dacă nu ai ce mâncă, te saturi de alei, copaci toaletaţi şi curăţenie. Categoric cine vine prima dată în oraş, apreciază estetica oraşului dar nu vrea să trăiască într-un oraş în care veniturile majorităţii rar depăşesc 2000 de lei pe lună. De aceea acuzele aduse lui Gutău, ţin de ermetizarea oraşului şi încremenirea sa în zona săracă la nivel naţional. Poate că nu de edil depinde revoluţia economică, dar o primărie mobilă, cu un personal dinamic, profesionist, cu tineri şcoliţi şi erudiţi poate suplini şi atrage ca un magnet pe aceia care ar dori să dezvolte afaceri aici. Din nefericire, instituţia numărul 1 a Râmnicului nu a oferit această imagine.
Candidatul importat de PNL, finanţistul Pârvulescu pare doar un bun retorist, este amuzant faptul că pe 10 august deplângea soarta portestatarilor gazaţi de guvernul Dăncilă în 2018, numai că Virgil omite să spună că tot el, în ianuarie 2019, la 6 luni după miting, s-a dus să lucreze pentru cabinetul coordonat de Dragnea, deci alături de torţionarii din 10 august. Pârvulescu a fost un produs de presă, care a reuşit să capitalizeze într-un an, toate problemele, frustrările şi nemulţumirile economice şi sociale raportate la Mircia Gutău dar nu a venit cu nimic concret. Nu a reuşit să pătrundă dincolo de suprafaţă. A dus strict o campanie de hăitaş şi de contraatac, mizând că va băga goluri pe 27 septembrie, Altfel spus, Pârvulescu nu capitalizează voturi pro-Virgil Pirvulescu ci voturi „anti-Gutău”. Ceea ce, din punctul meu de vedere este doar schimbare de sens dar nu o schimbare pe fond. Nu îţi cumperi o maşină nouă doar pentru că eşti nemulţumit de Logan. Ci îţi cumperi o maşină nouă pentru că acea nouă maşină are particularităţi bune. Altfel poţi să nimerieşti un Trabant şi nu un BMW.
Andrei Gheorghiu încearcă să fie undeva între cele două opţiuni. Să capitalizeze şi voturile anti-Gutău dar să şi propună o schemă de resetare a oraşului. Tinereţea şi lipsa lui de experienţă, pot fi văzute ca un handicap dar pot fi şi un avantaj, al mărului cules din pom şi nu ajuns încă să cadă pe jos şi să aibă primele alterări. Important este dacă e cules din pom copt sau verde sau dacă acolo în pom, mărul deja e atins de paraziţi. Momentan pentru refuzul său de a accepta toate funcţiile promise de PNL, de la viceprimar, vicepreşedinte de judeţ, prefect sau subprefect, doar pentru a intra la remorca PNL să-l susţină pe Pâirvulescu este de apreciat. Demnitatea nu se cumpără şi asta spune mult în privinţa carierei sale politice aflate la început. Gheorghiu poate să aibă un viitor bun, chiar dacă nu va câştiga alegerile, dovedind că nu poate fi cumpărat.
Despre ce va face Andrei Gheorghiu, dacă ar ajunge primar, este greu să definim. Cert este că poate nu ar schimba grupurile de interese între ele, cum este cazul celor doi de mai sus, unde greii Gutău şi Pîrvulescu au în jurul lor un alai de firme, notari şi militanţi. Gheorghiu poate fi un pariu care poate fi pierdut sau câştigat, funcţie de adminsitraţia pe care o va face.
Un lucru este cert, USR va intra în acest an în politica mare, aia de la firul ierbii, pentru prima dată, urmând să aibă aleşi locali la nivel naţional şi va vedea ca nu totul se împarte în alb şi negru.
Aşadar votul pentru Primăria Râmnicului în acest an va fi de trei feluri: pro-Gutău (Mircia Gutău), anti-Gutău(Virgil Pîrvulescu) şi un pariu pentru onestitate şi tinereţe (Andrei Gheorghiu). Nu vă indicăm nicio variantă, vă recomandăm doar să vedeţi cu care dintre cele trei variante vă identificaţi.
Liviu POPESCU