Râmnicu Vâlcea, Drăgășani, Horezu, Băbeni, Călimănești, Brezoi topul economic al orașelor vâlcene

Dacă în materialul anterior analizam veniturile și încasările din anul 2021 pe comune, acum să analizăm un pic situația orașelor și a municipiilor din județul Vâlcea.

Ce este de semnalat: faptul că Râmnicu Vâlcea are încasări proprii mai mari, aproape de 3 și jumătate de ori, decât toate comunele la un loc, venituri care s-au cifrat la 483 miliarde lei în 2021.

Cel de-al doilea municipiu, Drăgășani, a strâns anul trecut 134 miliarde lei, în creștere față de  116 miliarde de lei vechi cât a avut pe 2020,  de zece ori mai puțin decât reședința de județ, dar a 4-a parte parte din veniturile totale ale celor 78 de comune.

Orașul de pe locul trei ca nivel de venituri proprii în 2021, ca și în 2020 a fost Horezu, capitala de vest a județului a reușit să adune cu 10 miliarde de lei mai mult decât acum un an, având în datele financiare 62 de miliarde vechi.

Locurile 4, deja mult mai detașat decât anul trecut este ocupat de Băbeni, cu 55 miliarde de lei. Mai puțin însă decât comuna Budești care în topul general al județului este pe poziția 4.

Locul 5 avem stațiunea Călimănești 50 de miliarde lei, la fel ca anul trecut, semn că pandemia și-a pus totuși amprenta pe cea mai mare stațiune din România.

Poziția 6 revine unei proaspete stațiuni care urcă deja o poziție față de anul trecut. Cu un total de 35,7 miliarde lei, devansează orașul minier, Berbeși (loc 7) cu care a făcut rocada, cel din urmă reușind anul trecut un buget de 29,9 miliarde lei.

Stațiunea Olănești sea flă pe poziția a 8 ca și anul trecut, cu un total de venituri de 25 miliarde lei. Tot pe locul 9, ca și în 2020, se află orașul Bălcești cu 20 miliarde de lei vechi, locul 10 aparține stațiunii Ocnele Mari cu un buget similiar ca și anul trecut de 15,6 miliarde lei.

Ultima poziție – cel mai sărac oraș din Vâlcea – aparține stațiunii Băile Govora, care a reușit să colecteze, anul trecut, doar 9,7 miliarde de lei vechi.

Orașele vâlcene (9 la număr), fără municipii, au strâns venituri proprii de 305,5 miliarde de lei, adică două treimi din totalul celor 78 de comune.

Iar ambele municipii au avut o execuție bugetară de 1.620 miliarde lei vechi.

Altfel spus, Vâlcea a a avut, anul trecut, ca venituri bugetare, aproape 3.000 de miliarde, față de 2.390 de miliarde de lei vechi pe 2020 (creștere de 25%), un total care înseamnă veniturile încasate de comunele, orașele, municipiile, plus cele 573 miliarde de lei vechi ale Consiliului Județean.

De la Centru, pentru funcționarea județului (total UAT plus CJ), Vâlcea a primit aproape  2.200 de miliarde de lei. Au primit bani în plus toate entitățile, mai puțin orașele Râmnicu Vâlcea și Horezu și comunele Budești și Mălaia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *