Râmnicu Vâlcea devine capitala europeană a hidrogenului. Aici se va construi o fabrică de 130 milioane de euro pentru tehnologiile pe bază de hidogen

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan,  spune că, până la finalul 2029, România ar trebui să aibă un proiect finalizat legat de mașinile pe hidrogen, cu un patent în proprietatea statului român.

Întrebat când am putea să conducem o mașină pe hidrogen în România, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a spus că „în momentul de față deja se conduce o mașină pe hidrogen în România la Institutul de Cercetare din Râmnicul Vâlcea”, adăugând că inclusiv el ar fi condus-o.

Ivan a mai spus că, până la finalul anului 2029, „adică peste 5 ani de acum înainte, să avem acest proiect finalizat, să avem deja un prototip de linie de producție de hidrogen a creat în România, care se poate să fie scalabil, care să vină cu toată tehnologia care poate fi implementată în 9 companii din România, care sunt parte din acest proiect și care automat să aibă un patent care să fie în proprietatea statului român și să poată să fie folosită în România sau dus ca și tehnologie și soluția finală să fie vândută oriunde pe mapamont.

Ministrul a mai spus, de asemenea, că acest concept există deja și este funcțional la Râmnicul Vâlcea. „Va fi același concept ca și în cazul tehnologiei metaverse, în care tot ceea ce se întâmplă în lumea fizică va fi dublat în ceea digitală, tocmai pentru a simplifica foarte mult acest proces științific foarte complex și pentru a optimiza foarte mult costurile de producție și inclusiv termenii de livrare”, a încheiat ministrul.

Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că a fost lansat un proiect prin care va fi construit un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen şi va fi creată o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului în ţara noastră. Valoarea acestui proiect este de 130 de milioane de euro, finanţat din fonduri europene.

”E un moment istoric pentru cercetarea în hidrogen din România. Astăzi pornim motoarele pe hidrogen ale economiei româneşti, ca să zic aşa. Baza acestui proiect de 130 de milioane de euro finanţat din fonduri europene este expertiza ICSI Râmnicu-Vâlcea. El vine la parteneriat cu Universitatea Babes-Bolyai  din Cluj-Napoca şi cu Universitatea Tehnică din Bucureşti. Ce vom face? Practic vom construi un hub regional de cercetare pentru tehnologiile care folosesc hidrogen. Vom crea o linie experimentală pentru tot sistemul de producţie a hidrogenului din România. Vom crea un sistem digital prin care vom optimiza acest proces şi ne vom asigura că prin acest proiect, împreună cu nouă IMM-uri care sunt parteneri, vom avea şi transferul tehnologic către piaţă. Facem primul pas concret şi solid pentru ca România să genereze acele tehnologii care astăzi nu sunt existente pe teritoriul României, care pot să fie achiziţionate pe sume foarte mari de bani din partea altor companii. Vom produce ceea ce în România astăzi nu există”, a declarat Bogdan Ivan, joi, la finalul şedinţei de Guvern.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *