Racovița locul unde se termină lotul 3 al Autostrăzii Sibiu -Pitești

Comuna Racoviţa numără nu mai puţin de 4 mănăstiri, toate dispuse pe cărarea muntelui, cocoţate pe versanţi – Băiaşu, Blănoiu, Grâiul Lupului sau fix în Defileul Oltului, Cornetu, pe sub care trece trenul.

O comună lovişteană unde păstoritul a fost şi este încă principala activitate a localnicilor. Aici fost loc de întâlnire între românii din Ardeal şi cei de la Sud de Carpaţi. Şi se ştie că românii păstori erau cu “frica lui Dumnezeu”, toate momentele cruciale ale activităţii lor, erau legate de sărbători.

La munte, tradiţiile încă se păstrează, mai ales în comunităţile de păstori, comunităţi care au ţinut la proprietate, la reguli, la ideea de familie creştină. Ciobanii aveau un singur aliat sfânt, sus, la munte. Pe Dumnezeu. Şi toate activităţile transhumanţei erau legate de sărbători, de la urcat la munte, la coborât la şes, răvăşit, etc. Funcţie de calendarul bisericesc

Tot aici, a fost şi veche vatră monahală, se ştie că acum sute de ani, mulţi călugări alegeau pustnicia, trăitul în munte, în comuniune cu cele sfinte. Poate şi de aceea, faptul că în Racoviţa sunt 4 mănăstiri şi 10 biserici, confirmă regula.

Comuna Racovița va deveni pe viitor însă unul dintre cele mai importante noduri rutiere, recent CNAIR a scos la licitație lotul 3 al Autostrăzii Sibiu -Pitești, lot care va avea intersecția cu DN 7, în punctul Cornet. Se poate spune că în acel moment localitatea va cunoaște alte perspective de dezvoltare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *