Racoviţa, cetatea celor 4 mănăstiri ortodoxe din inima muntelui

Există un loc binecuvântat în Munţii Vâlcii. Un loc unic prin care respiră tot spiritul nostru valah.

trei mănăstiri cocoţate pe versanţi – Băiaşu, Blănoiu, Grâiul Lupului, la Băiaşu râul nobil al căutătorilor de aur are o icoană spre cer, de Blănoiu, se vede Oltul, un lac imens sufocat de munte. La Grâiul Lupului, pelerini vin şi spun că nici în Munţii Pindului nu au regăsit aşa ceva.

Cornetu, singura mănăstire pe sub care trece trenul, stă ca piedestal, o poartă a Loviştei.

La Racoviţa mai sunt chilii rupestre, cel mai mare castru roman, munţi şi case, stânci care mestecă acest drum al Loviştei spre inima despresiunii.

Acestea sunt doar câteva din obiectivele turistice pe care comuna vâlceană Racoviţa le pregăteşte celor care vor veni să vadă îndeaproape tezaurul de Vâlcea.

„Suntem o comună cu patrimoniu, şi nu unul oarecare, suntem parte a tradiţiei loviştene, locul în care se spune că a fost definitivat procesul consolidării statului feudal valah. Racoviţa este, astfel, o entitate specifică zonei transhumanţei sau a drumurilor comerciale ale Europei Apusene cu Orientul, prin Valea Oltului. Toate acestea au lăsat urme şi vestigii, dar asta încă de dinainte, pentru că romanii au ridicat aici cea mai mare cetate de apărare, ale cărei ziduri se văd şi azi. Avem chiliile primilor sihaştri, mănăstirea Cornet, singura din România care are, ca fapt divers, un tunel de cale ferată pe dedesubt” a declarat edilul din Racoviţa, Sonia Iliescu.

Racoviţa este o localitate care domină Oltul, mai sus de Brezoi, un nod rutier care leagă Ţara Loviştei de Valea Oltului, un brand turistic de excepţie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *