Puţinii păstori rămaşi în Băbeni se străduie să păstreze Festivalul “Izvorul Dorului”

Acum peste 300 de ani, mii de  familii de păstori ardeleni au trecut munţii şi au preferat să renunţe la vetrele lor din Hunedoara, Alba, Sibiu, Braşov, hăituţi de taxele impuse de Imperiul Habsburgic şi de ingerinţa autorităţilor austriece în tradiţiile lor.

Astfel, în istoria românilor de pe ambele părţi ale munţilor, se înregistrează cel mai mare fenomen sociologic care a dus la apariţia unor noi localităţi, o schimbare în stilul de viaţă, în cultura, arhitectura şi evoluţia socială de la Valea Jiului până la Rucăr. O schimbare uriaşă şi dezvoltarea unei noi economii în vechiul regat, astfel încât deasupra Paralelei 45 a apărut Ţinutul Păstoresc incluzând Oltenia de sub Munte şi Muntenia de sub Munte.

Unul dintre oraşele care a cunsocut o astfel de mutaţie socială este Băbeniul, veche localitate agricolă din lunca Oltului, localitate unde, peste 100 de familii transilvane s-au aşezat, devenind “ungurenii”, cartierul de sus şi care, ulterior a definit noua axă de dezvoltare a viitorului oraş.

Din păcate, azi, după peste 200 de ani, doar 5 păstori mai continuă tradiţia vechilor ungureni, oraşul devenind axat pe industria de servicii şi forestieră, însă prin programul guvernamental, aici a fost înfiinţat Centrul de Colectare a Lânii.

Din vechea tradiţie a ungurenilor a rămas festivalul “Izvorul Dorului” care coincide cu coborâtul oilor de la munte, odată cu venirea toameni, festival care are loc în mod regulat la începutul toamnei.

Astfel, sâmbătă festivalul  a debutat cu dezvelirea şi sfinţirea bustului monumental al Patriarhului Iustinian Marina, amplasat în Parcul Central din oraşul Băbeni. Cu acest prilej au susţinut alocuţiuni Ştefan Bogdan – primarul oraşului Băbeni, Alin Pavelescu – directorul CJCPCT Vâlcea şi pr. Dr. Emil Rădulescu, – directorul Casei de Cultură „Dragoş Vrânceanu” Băbeni.

Tot sâmbătă a avut loc lansarea plachetei de versuri „ALTER EGO” a laureatei ediţiei a X-a a Festivalului-Concurs de Poezie „Dragoş Vrânceanu”, Larisa Mihai. Iar după amiază, s-a deschis vernisajul expoziţiei „Ortodoxie şi artă”, ediţia a XIV-a.

Cu acest prilej, şi-au expus  lucrările tineri plasticieni participanţi în tabăra de creaţie.

Seara s-a terminat cu un program artistic susţinut de interpreţi de muzică populară şi uşoară, urmând ca duminică, festivalul să continue cu noi surprize…

AP

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *