PSD-ule, degeaba vii acum cu un CV impecabil la Educaţie după ce făcuşi rahatul praf cu Codrin, Andruşcă şi Nicolicea

Nu te mai crede nimeni.

Am citit şi eu admirativ CV-ul ministrului propus la Educaţie. Categoric, un CV de excepţie, net peste mulţi demnitari anteriori, în acest post şi categoric peste CV-ul lui Iohannis, prezidentul care l-a refuzat.

Din păcate, prea târziu. PSD acum plăteşte toate greşelile fatale pe care le-a făcut la nivel de guvernare/comunicare/prezentare timp de trei ani.

Nu poţi câştiga alegerile cu 45%, cu un program economic destul de coerent şi imediat să te ocupi de justiţie. Şi cu cine? Cu Iordache, un personaj sinistru. Bun, vrei să erijezi greşelile din justiţie? Nimeni nu s-ar fi opus dacă apelai la jurişti neutri, impecabili, profesionişti, buni comunicatori.

Aceştia puteau oricând să facă o comisie şi, împreună cu instituţiile din domeniu şi cu societatea civilă, punct cu punct, puteau să analizeze la virgulă erorile din domeniu. PSD nu a făcut asta. A ieşit cu o ordonanţă controversată (OUG13) care a pus gaz la temelie. A promovat mişcări de stradă şi o isterie naţională. Apoi, mai rău, ajungi să promovezi exact unde nu trebuie, indivizi precum Şerban Nicolae, Eugen Nicolicea, Codrin Ştefănescu. Oameni ca Andruşcă şi alte calamităţi. Exact în sensul opus societăţii. O societate care s-a maturizat nesperat de repede care nu digeră acest prototip.

(Acum 4 ani, la cafeneaua Avenue, discutam la masă cu un viitor parlamentar vâlcean, fix în campania electorală. Îmi spunea de legile justiţiei şi de posibila lor promovare. I-am spus că va fi o greşală fatală. Nu m-a crezut. Au venit alegerile, câştigate cu 45%, apoi garda pretoriană a lui Dragnea care a omorât un milion de voturi)

Pentru că nici măcar în rural, unde dacă nu la o familie, la a doua există 2 persoane care lucrează şi trăiesc în statele comunitare, nu a mai mers. Nu vii să înjuri UE, când o treime din forţa de muncă lucrează acolo şi ştiu care este realitatea.

PSD şi-a dărâmat un guvern prin moţiune, halucinant episod iar pe al doilea l-a forţat să plece pentru că unul, Dragnea, nu putea să renunţe la o catastrofă numită Carmen Dan. Iar cireaşa de pe tort, înainte de alegerile din mai, tu propui la justiţie pe Nicolicea. Tupeu? Aroganţă? Suicid garantat.

Toate acestea au însemnat septicemie. Guvernul PSD (economic a venit cu zeci de măsuri extrem de bune, cel puţin pentru SRL-uri şi IMM-uri, doar dacă eşti ipocrit le conteşti, la fel şi în domeniul social) dar în planul justiţiei, al comunicării a fost o calamitate. Din rău în mai rău. Nu a ţinut seama niciodată de feed-back.

Încă de anul trecut, mergând zilnic prin sate, vedeam şi auzeam români simpli care spuneau clar (de ce nu-l dă dracu pe ăsta afară! Cum se mai plimbă cu pupăza aia peste tot), o convulsie pe care ar fi trebuit să o ştie tot activul de partid. Poate că au ştiut-o dar au fost momâi în acele CEX-uri.

Bun, PSD şi-a consumat perioada de viaţă. Dăncilă nu poate face mai mult decât nişte perfuzii care să ţină pacientul în viaţă, pe aparate. Păcat, un partid în care am prieteni şi sunt oameni de toată isprava, va muri. Un minus uriaş pentru echilibrul democratic. Trebuie să apară ceva pe această parte, total resetată.

Oricum PSD nu a fost învins de PNL sau USR. S-a sinucis, încet şi sigur. Îmi pare rău pentru CV-ul celui propus la Educaţie.

Dacă în 2016, PSD venea cu asemenea personaje, dacă Nicolicea, Iordache, Codrin nu existau în politică, dacă legile justiţiei nu erau o prioritate, azi altfel stăteau lucrurile. Pentru că dincolo, la ăilalţi, lucrurile nu mă încântă. PNL este doar un PSD de opoziţie, cu simetrii perfecte iar USR este un partid necopt şi necălit în România de teren. Iar Iohannis este cel mai slab preşedinte pe care l-a avut România în 30 de ani. Măcar Emil ne-a pus pe direcţia NATO, sacrificându-şi al doilea mandat, luând o decizie (1998) împotriva voinţei poporului (pro-sârb emoţional în războiul iugoslav).

PSD va dispărea de pe scena politică. Nu mai are cine să-l învie. Nici 10 CV-uri cu doctorate în fizică atomică.

Vine omul cu chitara însă…şi viitorul pare la fel de sumbru.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *