PSD nu moare, USR are o problemă, PNL e încă pe val, concluziile alegerilor cu cei mai slabi actori, din 1990 până în prezent

Am urmărit primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2019, un tur cu cei mai slabi candidaţi pe care i-a avut România, din 1990 până acum, un fel de campionat judeţean de fotbal, cu jucători mediocri, care s-au bazat mai mult pe lozinci, pe propagandă a Facebook, foarte puţin pe presă, ci mai mult pe cohortele de aplaudaci sau trolli.

Surprizele sunt PSD şi USR. Un PSD căruia i se cânta prohodul, un partid nefrecventabil, un partid anchilozat în zona de târguri şi prepronderent rurală, se pare că efectul Dragnea a fost neutralizat iar coborârea acestui partid a atins limita de jos. Chiar şi cu cel mai incompetent om politic pe care l-a produs acest partid, a reuşit să intre în turul al doilea, la un scor surprinzător de mare. Viorica Dăncilă a reuşit să-şi menţină partidul departe de cimitir, ba mai mult, deja îl califică pentru a deveni partid de opoziţie viu.

Votul emoţional de la europarlamentare nu s-a mai repetat în cazul PSD şi iată că partidul şi-a stabilizat coma. Asta nu înseamnă că Dăncilă nu trebuie demisă. Este clar că mai mult de atât partidul nu va creşte. Faptul că a oprit o cădere galopantă spre implozie, nu o califică pe Viorica să conducă mai departe partidul. Maşina de partid a făcut eforturi uriaşe să o bage în turul al 2-lea, în niciun caz personalitatea doamnei Dăncilă. PSD trebuie să-şi elimine peste 50% din activ, trebuie reformatat cu totul. Nu cred însă că o va face.

USR însă este perdantul acestor alegeri. Incapacitatea de a transforma în partid revoluţia civică frumoasă din primăvară, conflictele interne, neputinţa de a a-şi îndepărta personajele isterice din zona de propagandă. Apoi dezvăluirile din presă, lipsa lor de experienţă politică, lispa de a comunica cu presă, lipsa de joc la firul ierbii, toate  au condus la un rezultat slab. Păcat, pentru că USR este vocea unei generaţii sătule de partidele tradiţionale. În acest moment, USR este obligat să-şi elimine liderul, are cel mai exigent şi mai profesionist electorat, care nu acceptă compromisuri şi nici promiscuitate.

PNL îşi conservă momentul de vrajă. Dar oare pentru cât timp? Asta depinde de domnul Orban…Dacă acest guvern va face o depesedizare, înlocuind-o cu o penelizare cu aceeaşi tipologie de oameni, dacă va minţi, dacă va promite mult şi va face puţin, dacă va merge pe clientelism politic, va pierde tot. PNL-ul este mult mai monitorizat decât au fost toate guvernele PSD. Iohannis nu este o locomotivă pentru că e înalt, frumos şi deştept, el este o locomotivă pentru că a existat Dragnea şi toată mizeria în politică şi în societate pe care au împrătiat-o Codrini, Iordachii, Nicoliciii. Este o locomotivă în faţa unei Dăncile, coringentul clasei, în faţa unui partid care a produs xenofobie, prostie şi incompetenţă. Dacă PNL o va relua sub altă formă, atunci, revoluţia civică din stradă va reîncepe.

Şi mai e ceva, peste două săptămâni, PSD nu mai există în planul puterii şi în vreun joc politic. Discursul anti-PSD al lui Iohannis va mai continua? Fără riscul de a plictisi, să înjuri un adversar care e ieşit de pe scenă?

Liviu POPESCU

P.S. Jenantă seară pentru toate institutele de sondare a opiniei publice. Niciunul nu a nimerit scorurile finale, decât cu abateri de până la 3 procente. Deci şi aici avem neprofesionişti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *