PSD-ul lui Costi Rădulescu de la Vâlcea este un vulcan în fierbere

Dacă la PNL Vâlcea am salutat trecerea în rezervă a Jurasic Park-ului şi a ” ‘ntelectualilor păstori de capre”, lucrurile nu sunt pe roze nici în partidul condus de junele imberb, pedantul şi urmaşul lui Ion Cîlea, adicătelea domnia sa, majestatea sa, Costi Rădulescu.

Păi PSD, la Vâlcea, la capitolul listei de parlamentari, e deja un vulcan cu capacul pus, dar care tinde să explodeze în săptămânile următoare. Avântul dat de sondajele de opinie urcă libidoul politic în mai mulţi muşterii şi sunt tare curios cum va reuşi Rădulescu să-i mulţumească pe toţi.

De departe, avem în Vâlcea, la PSD, vreo trei grupări destul de bine delimitate, care îşi susţin, momentan pe la colţuri, punctul de vedere. Cele trei grupări sunt antagonice şi fiecare spune că are dreptate.

Grupul de la Horezu – Este vorba de bazinul electoral de la Buneşti până la Slătioara, unde nici nu vor să audă de Daniela Oteşanu. Aici, favorit este Dumitru Pearcu, cel căruia i s-a spus mereu că trebuie să aştepte ca Vlădoiu să îşi termine mandatul. Vlădoiu a trecut la cele veşnice, aşa că Pearcu a reintrat în cărţi, iar organizaţiile destul de puternice ale PSD din această parte strigă că e momentul să aibă un reprezentant în parlament. „Ce a făcut, domne, Oteşanca în Govora? Câte voturi a adus ea pentru PSD? Ne interesează banii ei acum?”, spune neînduplecat un primar veteran al PSD din bazinul Horezu. „Noi, cei de aici, mergem cu Pearcu”. În afară de Pearcu, există voci din vest care spun că şi Romcescu, şi Radi sunt de luat în seamă.

Aşadar, grupul Horezu este cel mai vocal.

Grupul din Sud. Şi aici există o solidaritate de opinie între organizaţiile PSD, demnă de apreciat. „Vrem un deputat al nostru şi, mai ales, unul care vine din administraţie. Totdeauna, cele mai multe voturi ale PSD au venit din sudul Vâlcii”, spun primarii. Favorit pare a fi primarul Drăgăşaniului, Cristian Nedelcu, un intelectual fin, un om cu experienţă administrativă şi loial PSD.

Grupul din sud nu este unul vocal, este însă un grup care consideră că a fost mereu văduvit de un om de-al casei, un om din rândul mulţimii social-democrate a acestei zone de judeţ.

Mai e ceva, grupul din sud nici nu concepe ca Laurenţiu Coca să nu fie pe primul loc la Senat.

Pentru că şi aici se aşteaptă, categoric, o reconfirmare a lui Coca, ştiindu-se că, între Rădulescu şi senator, a existat dintotdeauna un conflict, mai mult sau mai puţin vizibil.

Că tot veni vorba de Coca, din punctul meu de vedere, senatorul este un tip principial, cu o cultură vastă, cu care se poate discuta ore întregi. Este printre puţinii lideri ai PSD cu o ţinută, care nu intră în sforării şi care nu este genul „una spune, alta face”. Adică e pesedistul de Vâlcea care nu te minte în faţă ca alţii. Din păcate, lipsa tupeului îi face pe mulţi (colegi, sic!) să-l considere prea mocofan. Asta e România. Bunul simţ este considerat „fraierism”.

Grupul de Râmnic este grupul cuminte al PSD, cel care merge în ton cu liderul Rădulescu, unde nu există mari revolte şi unde, să spunem noi, sunt loialiştii. Asta pentru că, aici, avem parte de yesmenii, lăudătorii şi aplaudacii de partid. Prea puţină obiectivitate şi prea multă beţie de culori.

Va reuşi Rădulescu să omogenizeze grupurile PSD şi le va alinia pentru o listă comună? Vom vedea.

Cert este că Dragnea, prin declaraţiile sale, precum că nu va face nicio alianţă cu alt partid, a vitregit PSD-ul de Vâlcea de aliatul Gutău, care ar fi ajutat mult partidul în alegerile generale, putând da trei deputaţi social-democraţi.

Mihai IONESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *