PSD, la răscruce de…timpuri. Ori spre Europa ori la cimitirul politic

Pentru PSD urmează cea mai critică perioadă a sa ca partid, o convulsie, din care fie va ieşi, fie nu va mai ieşi deloc, decât pe bucăţele.

O ecuaţie care nu are decât o singură formulă de transformare, orice abatere este critică. Vorbim de o operaţie, de o amputare, fără de care pacientul va deceda în maxim un an. Asta dacă personajele sinistre care au sărit acum logoreice să facă pe deştepţii gen Şerban Nicoale, Gabriela Firea vor pune mâna pe partid.

Cert este că la ora asta PSD trebuie să renunţe la tot ce înseamnă Codrini, Olguţe, Manda, Dăncilă, Firea, Bădălău, de fapt trebuie să renunţe la tot spectrul sinistru care i-a amenajat drumul spre dezastru. Degeaba ni se vor spune că respectivii au câştigat alegeri. Au câştigat alegeri în judeţe neevoluate, în judeţe care au un retard social şi economic dar odată recuperat, respectivii vor fi măturaţi precum în restul României.

PSD este, la ora asta, exponentul unui electorat care nu a reuşit să înţeleagă nimic în 30 de ani de democraţie europeană. Un electorat care fie dispare biologic, fie este substituit de un nou tip de electorat mult mai apropiat de Europa decât în urmă cu 3 ani. Fie este educat prin prisma interentului, a WC-ului adus din curte în casă, fie prin antreprenoriat.

PSD va trebui să se resteze total şi nu să pună doar fard şi gene false, este vorba de schimbarea de esenţă, de ADN, spre abordarea stângii europene. Stânga reformistă sau progresistă, mai apropiată ca stil cu USR decât cu PRM sau PSDR-ul lui Iliescu. Trebuie să izoleze naţionalismul ceuaşist, aversiunea spre nou şi să atace o cale europeană. Ori asta nu o faci cu Manda sau Nicolae, Nicolicea sau Iordache, Bădălău sau Viorica. Asta o poti face cu o generaţie de 40 de ani, o generaţie umblată în lume, cosmopolită şi netributară compromisului, micii înţelegeri, pliculeţului, promovarea pe bază de loialitate.

O generaţie complet diferită de cei de mai sus, una modernă şi care să creadă în ideea de Uniune, una atlantistă, una adeptă investiţiilor şi formulelor corporatiste, una transnaţională. O politică de sorginte de stângă scandinavă, pe modelul promovat de personaje ca Ana Birchall, Vasile Puşcaş. Înseamnă o strângere a elitelor acestui partid şi înlăturarea cleptocraţilor, cu riscul scindării PSD în formule peremiste care să-i adune pe toţi ceilalţi, ca pe o cangrenă şi să-i scuipe ca o o otravă.

Va putea face asta oare PSD? Să vină cu o moţiune internă la un proxim congres, o moţiune susţinută de o elită europenistă, una care să creadă în noua stângă? Una care să meargă înainte, spre tehnologie, competenţe, eliminând puroiul dragnist, medieval? Cu riscul de a pierde electoratul de târg şi de cătun, dar cu câştigarea unuia civilizat urban? Dacă aş fi sociolog aş spune că merită acest lucru.

Stilul nomenklaturist, de jupâni şi jupâniţe nu mai ţine. PSD în formula de acum este contestat de românii avangardă, mă refer la Diaspora. 94% au masacrat acest partid. Este curentul care îngroapă total acest partid, pentru că acest curent se propagă spre intern, vine ca un front atomsferic spre graniţele României.

Vorbim de un curent care nu acceptă cumetriile, amantlâcurile, proştii, bădălâii, budăii, andruştii, este un curent care vine ca o tornadă. Acesta a trecut munţii deja şi nu se va opri până nu va anula în maxim 5 ani acest stil de a face politică retard şi balcanic.

România are vocaţie europeană. Asta a arătat votul de duminică. Nu vocaţie PNL. PNL poate dispărea la fel de uşor dacă nu înţelege că nu mai pot conduce ţara după cum vor ei, ci după cum vor românii.

Nu ştiu dacă PSD va putea trece peste acest hop, dacă vrea amputarea acestei cangrene. Dacă vor continua cu state paralele, conjuraţii străine, colonizare, europenii răi, sorosisti, diaspora proastă care nu ştie cum stau lucrurile, atunci scorul din Diaspora se va muta aici în cel mai devreme un an.

Cel mai sinistru ar fi ca PSD să încapă pe mâna unui Pleşoianu, Nicolae sau Bădălău. Sfârşitul va fi mai aproape decât am crede noi. Ori Europa, ori în neant.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *