PSD își dă săptămâna asta testul suprem: Partid european sau extremist?
În anul 2000, partidele de dreapta au făcut front comun în a-l susține pe Ion Iliescu, omul PSD în confruntarea cu extremistul Corneliu Vadim Tudor.
Iată-ne, la 24 de ani distanță, de parcă nu am învățat nimic din istorie, într-o situație similară. Din varii motive, pe care le vom enunța în alt material, s-a ajuns să alegem între candidatul extremist, Călin Georgescu și reprezentantul partidelor democrate, progresista Elena Lasconi.
Ce va face PSD? Asta este întrebarea pe care și-o pun și românii din țară, dar mai ales cancelariile europene care privesc România ca pe un pol de stabilitate în Răsărit.
PSD are trei opțiuni: Fie va anunța public susținerea pentru Elena Lasconi. Fie va anunța public susținerea pentru extremistul Călin Georgescu, fie va tăcea, lăsându-și electoratul liber să decidă.
Momentan, Victor Negrescu și Alexandru Rafila au declarat în nume propriu că vor susține categoric candidatul pro-european și în niciun caz varianta extremistă. Dar acestea sunt poziții personale.
Să ne uităm puțin la compozitul electoratului PSD. Este un electorat eterogen care a traversat în trei decenii mai multe zone sociale. Acum treizeci de ani, era un electorat dur conservator, promotor al mineriadelor, eurosceptic, naționalist pătimaș. Cu timpul și partidul și electoratul au simțit transformări, maturizări, europenizări chiar. În mandatul lui Ciolacu, ajungând chiar pe chiar cel mai avansat palier de retorică pro-Europa. Acum vom vedea dacă este doar retorică. Și oamenii din rândurile 2 și 3 ale partidului s-au schimbat. Sunt garnituri noi de primari, ceva mai tineri. Am discutat cu ei. Majoritatea au viziuni pro-europene dar există și excepții.
În fine, 50% din electoratul PSD de azi, este de alt calibru. Clasă mijlocie decentă, o aristocrație bugetară, antreprenori din siajul partidului, tineri mai educați, un electorat care cunoaște occidentalizarea. Transformarea asta însă a avut și un revers. Electoratul dur, conservator, mai puțin educat și evoluat a migrat spre alte zone, numitele suveraniste, extremiste. Astfel PSD este acum la o răscruce ideologică. Îi este dor de ”fii abandonați spre AUR, Georgescu, SOS” și va încerca să-i culeagă? Renunțând astfel la calea europeană, la credibilitate externă, preferând un guvern confortabil, cu un președinte izolaționist, pro-rus? Un partid care să domine țara, fiefurile baronilor, părintele veteran al SOS, AUR, POT! Este foarte tentant ca avantaje personale dar sacrificând o țară, ca preț.
Sau PSD va renunța definitiv la componentele extremiste, rudimentare și va trece testul de partid de stânga european, partid credibil în marile cancelarii europene. Chiar dacă va pierde cantitativ electorat, va consolida un altul calitativ. Va deveni un partid al mediului public, bugetari, profesori, medici, funcționari, mici antreprenori, al muncitorimii decente. Un partid al unei clase de mijloc responsabile. Atunci PSD va bate palma cu Lasconi și ar putea forma viitorul cabinet, sub mandatul primei femei președinte din România.
Cealaltă variantă, a tăcerii, a lipsei de opțiuni nu este una utilă PSD-ului. Este similară oficial cu a doua variantă. Și nu va câștiga nimic. Nici nu va recupera electorat extremist dar va pierde și din electoratul decent.
Rămâne așadar de văzut dacă PSD va trece examenul de partid european. Este de fapt primul astfel de test din istoria sa, dat pe bune, nu pe retorică și este fără cale de întors.
Liviu POPESCU
Credeam că ai înțeles ceva din alegerile de până acum, dom Popescu, dar, cu articolul ăsta, m-am convins că nu. Ești și d-ta la fel cu cei care acuză fără dovezi. Ne credeți pe toți ca fiind niște căței duși cu lesa. Dar, ghinionul vostru este că v-ați ales un port stindard de tot râsul: Valerica Lasconi. Păi, măi omul lui Dumnezeu, o vezi pe ea ca fiind conducătorul suprem al Forțelor Armate din România? Ce va face ca președinte al CSAT? Le duce prăjituri membrilor? Puțină decență nu v-ar strica, domnilor care puneți etichete fără o minimă cercetare!