PSD între “modelul Victor Negrescu” şi baroniada feudalilor de judeţ

PSD intră în 2020 cu o mare provocare. Va deveni partid de stânga european sau va intra în sfera partidelor naţionaliste, eurosceptice şi centrifugale?

Judecând la prima vedere şi potrivit trecutului recent, PSD este mai degrabă captiv în zona unui electorat rural şi anchilozat în tot felul de halucinaţii retarde, naţionalist-ceauşiste dar care se se diminuează de la an la an. Insulele teleormănene, oltene sau giurgivene mai devreme sau mai târziu se vor emancipa odată cu canalizarea, internetul şi gazul metan.

Atunci se va produce cu siguranţa demitizarea unor balauri care ţin de contemporaneitate şi PSD-ul vechi şi naţionalist se va rezuma la un electorat de 10%, exact procentul din următorii 10 ani, refractar la nou, la o societate europeană, normală. Bubulii, statele paralele, Kabala, conjuraţiile mondiale nu vor mai umple spaţiul sărac al sufrageriei, amărăşteanului iubitor de Badea şi vor intra în plan secund, ca pe ceva arhaic, medieval şi fără ispită gregară.

De aceea, PSD are de făcut un pas uriaş, cu riscul anulării unui segment covârşitor de activ de partid şi de mesaj şi translatarea spre nou, civilizat, spre stânga europeană. O stângă europeană care nu are nimic în comun cu Codrini, Stăneşti, Oprişeni sau Bădălăi.

Paradigma Victor Negrescu sau moţiunea Negrescu este o cale de urmat. Genul eruditului, european care se mulează peste o altă structură viabilă politic, într-o Românie care galopează în acest moment spre Europa. Dar oare va reuşi o astfel de resetare, un partid care ne-a obişnuit în ultimii trei ani doar cu politicieni second-gand?

E greu, după ce ai desenat duşmani imaginari din state paralele, conjuraţii, soroşişti, definind cu astfel de definiţii exact societatea normală europeană, cu o scară de valori simplă, prin a nu fura, a nu face compromisuri, a nu crea priviliegii. Dar dacă nu o faci, la capătul drumului te aşteaptă moartea!

Infuzia nouă în electorat este generaţia Z, o generaţie care creşte numeric cu fiecare majorat, este o generaţie care are cu totul alte aşteptări, care ţin de idei ca bază de aplicabilitate practică. Calitatea vieţii, egalitate, oportunităţi de carieră, profesionalism. O generaţie care trăieşte anti-PSD, în forma actuală.

Să nu credem că este una pro-PNL. Pentru că PNL nu sare departe de fratele său siamez, singura diferenţă este că are ceva mai mulţi politicieni mai destupaţi la minte decât PSD şi a înţeles că direcţia este spre vest. Plus că nu prea a stat mult la guvernare pentru a avea timp să formeze o cleptocraţie.

Dar PSD este subiectul diagnozei şi, într-o lună, are de urmat un drum: Fie spre modelul Negrescu, prin ghilotinarea a peste jumătate din esenţa de partid, fie spre naţionalism -feudal şi spre disoluţie în maxim 10 ani.

Liviu POPESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *