Prundeni – micul oraş european din lunca Oltului
Steaua sudului era o carte a copilăriei, steaua sudului, cu trimitere la stelele europene poate să fie numită comuna Prundeni. Aşezată pe ruta Drăgăaşniului, în frumosul ţinut al viilor nobile şi al lăcaşelor de cult, la Prundeni se părtrează nealterat patrimoniul oltenesc alături de modernitate.
Pentru că doar la Prundeni, Căminul Cultural se numeşte Ateneu Sătesc, doar la Prundeni avem un radio şi o televiziune rurală, doar la Prundeni avem o primărie care a importat know how de la Bruxelles.
Prundeniul este o axă nu doar rutieră, este de fapt o punte dinspre tradiţii spre prezent. Un prund de râu trecutul geologic, azi, comuna vâlceană care este condusă de un bun administrator, şi-a găsit o identitate urbană. Este efectiv un oraş în miniatură, în care parcă şi localnicii sunt nişte rasaţi urbanişti de duminică.
Străduţe impecabile, gospodării chivernisite, proiecte de investiţii, comuna Prundeni este inima Luncii Oltului. Dacă am putea să definim o capitală a acestei lunci, atunci la Prundeni o localizăm.
„O primărie nu se conduce ca vechilul pe tarla, dacă vrei să gândeşti sau să cauţi concepte pentru ziua de mâine, responasabilizezi angajaţii. Este un timp pe care un adminsitrator, din punctul meu de vedere il fructifică în a identifica noi proiecte, proiecte care să întoarcă plus valoare pe termen îndelungat şi beneficii colectivităţii”, spune Ion Horăscu, edilul din Prundeni.
Deja în Prundeni există cristalizate mai multe mici centru industriale, centre agricole, există o industrie viticolă şi există un nucleu cultural care rivalizează cu cele din oraş. Pentru că nu poţi să „judeci la scară globală dacă nu ai o zetre de informaţii”, spune Horăscu.
Edilul din Prundeni pare atipic prin modul lui de a face administraţie. Dar important este cum vede lucrurile. „Când mergi la Bruxelles sau când ieşi efectiv din ţară, nu este musai să pozezi o statuie, poţi poza o bancă, o alee, un trotuar, de fapt vezi cum au făcut aceia detaliile. De acolo poţi să te informezi direct de la sursă. Aşa poţi aplica în teritoriu inventia roatei. Au făcut-o alţii noi o adaptăm aici în beneficiul comunităţii”, mai subliniază Ion Horăscu.
De fapt Drăgpăşaniul este vecin cu Prundeniul spun localnicii. Pentru că nu este uşor să aduci o comună marginalizată în urmă cu peste 25 de ani, la o localitate despre care se vorbeşte azi şi la Bucureşti şi la Iaşi dar şi în afară.
„Viticultura, legumicultură, pomicultură, Olt” sunt ingredientele de dezvoltare a unui mic oraş aflat pe axa Râmnic- Drăgăşani.
Iar când ai apă, canal, drumuri, curent, un centru administrativ care oferă servicii europene nu ai cum să înregistrezi eşecuri pe viitor.
AP