Notre poule dans votre cour – Proverb chinezesc din Vâlcea

Dacă tot nu au reuşit să cumpere Oltchimul, dacă nu reuşit să ne facă autostrăzi, sau să ne ia maidanezii pentru pizza sau pizzeti, iată că totuşi, chinezii vor să vină la Vâlcea, în puii mei, să ne facă, în puii mei, ferme de pui.

Da, cică, o gaşcă de gălbejiţi cu ochi în diagonală ca teveul Diamant de odinioară, mâine vor descăleca de pe lipiţanii lor socialist-capitalişti şi ne vor flutura prin faţa ochilor o sută de milioane de euroi, în puii mei, cu care vor să crească pui de carne. Se pare că au înţeles şi ei până la urmă că suntem sau suntem conduşi de nişte găini cu toţii şi că singura noastră şansă este să ne apucăm de clocit ouă. Nu de alta dar ar putea începe cu muncitorii care au rămas prin curtea combinatului la clocit că de lucru nu încape vorba.

So, deci, aşadar, în concluzie, vineri, Gică Păsat va sta de vorbă cu orezarii despre creşterea puilor de găină pentru carne şi despre niscai abatoare. Sper că pentru pui, nu pentru chinezi, ei au obiceiul tranşării şi ambalării în genţile de voiaj. Mă gândesc că din partea primăriei Râmnicului la această întâlnire va veni vicele Cocoş, nu de alta dar dacă nu ai cocoş, nexam ouă, spune biologia.

Sunt convins însă că primăria Râmnicului nu va găsi pământ de ouat pentru chinezi aşa că se va merge prin judeţ, pe unde am putea să găsim spaţiu pentru 4 ferme, după cum spun chinezii, pentru puii noştri.

Deci să urăm un cotcodăcit frumos, alor noştrii cocoşi la întâlnire cu moţatele asiatice, cert este că dacă la Sebeş au venit ăia de la Mercedes, noi nu puteam să rămânem mai prejos, avem şi noi sânge în ouă, nu! Aşa că la gâini înainte, la autostrăzi înapoi.

Deci potrivit unui edict de presă emis de CJ-eu se spune că s-a primit recent o scrisoare de intenţie trimisă pe adresa Consiliului Judeţean Vâlcea, din partea Republicii Populare China prin care se spune că mai multe societăţi din această ţară doresc să investească peste 100 de milioane de euro la noi. Aceste investiţii ar însemna construcţia a patru ferme de reproducţie a puilor şi 20 de ferme pentru creştere a puilor pentru carne, un abator şi o staţie de incubaţie, toate generând 2000 de locuri de muncă în faza de construcţie şi  2.500 în activitatea ulterioară

Lăsâng gluma deoparte, tot e ceva decât nimic, că ne-am săturat să ne uităm ca curca-n lemne la ceturi şi oltchimuri, aşa că nea Gică bravos, dacă Matei îi goneste pe franţuji, măcar matale îi primeşti pe china people.

Vezi ce faci nea Gică la întâlnirea cu Ling Ce Apuc, bine ar fi să-i aducem aici cu fulgi cu tot pe chinezi, sunt şi eu curios, cum naiba or arăta, puii de carne crescuţi de asiatici. Sunt roşii, aduc la moţ cu Mao Tze Dun, se sperie la cuvântul Taipei? Sunt făcături, scrie pe ele în faţă, Gâină de Olanda şi sub târtiţă “Made în China” sau “Made în PRC”. Îi vor îndopa cu orez numai?

Aaa, abia acum m-am lămurit, chinezii au făcut un studiu geografic şi au găsit  zona din care au migrat gâinile în lume. Evident de România, sau din vechea Dacie.  Numai aşa se explică etimologia ţipătului războinic Cot co DAC! Şi aşa au ajuns la vechii şi ultimii daci rămaşi încă destul de contemporani cu românii – mă refer la vâlceni.

Herman Von Rom cu pui

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *