Protest împotriva unor erori istorice privind perioada 1946-1948 de pe site-ul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi

Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici (AFDPR) şi alte asociaţii vâlcene, cărora li s-a alăturat şi filialele locale ale PNŢCD şi PDL, au transmis, luni, un protest Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) pentru a scoate de pe site-ul instituţiei un pasaj prin care ‘se laudă’ acţiunile întreprinse împotriva chiaburilor şi luptătorilor din munţi.

‘Este deloc onorabil să citeşti paginile de vitejie ale Jandarmeriei vâlcene prin care se laudă cu implementarea colectivizării forţate, cu liniştea şi ordinea din preajma alegerilor fraudate din 1946. Iar cireaşa de pe tort este lauda cu prinderea ‘bandei teroriste din munţi’, de fapt lichidarea unui grup de rezistenţă anticomunistă. Îi rugăm pe cei de la Jandarmeria vâlceană să scoată din istoric aceste capitole care nu sunt deloc onorabile pentru o instituţie de altfel onorabilă. Este dramatic ca tânăra generaţie să citească asemenea date crude pentru românii care au trăit acele momente’, a declarat luni, pentru AGERPRES, dr. Samoil Teleki, din partea AFDPR.

La protest s-au raliat şi reprezentanţi ai PNŢCDşi PDL, precum şi mai mulţi istorici din Râmnicu Vâlcea

‘Cred că este cea mai aberantă tratare a istoriei de după război a unei instituţii din Vâlcea. Trebuie de urgenţă scos de pe site acest lucru’, a declarat, pentru AGERPRES, prof.dr. Sorin Oane.

Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Jandarmi au declarat că vor analiza aspectele semnalate în protestul respectiv şi ‘vor colabora cu istorici vâlceni pentru stabili datele exacte ale evenimentelor respective’.

‘După război Legiunea de Jandarmi Vâlcea, concomitent cu desfăşurarea celorlalte activităţi poliţieneşti a trecut la depistarea şi confiscarea armamentului clandestin din mediul rural rămas din timpul războiului sau provenit din înarmări subversive. De asemenea, a asigurat ordinea şi liniştea pe timpul reformei agrare, la acţiunea de colectare a cerealelor pentru hrana populaţiei din regiunile lovite de seceta din judeţ, combaterea speculei şi depistarea transportului de bunuri cu scop de speculă pe cale ferată, constituirea de baraje pentru împiedicarea deplasării populaţiei din regiunile bântuite de secetă, asigurarea alegerilor din 1946. Jandarmeria Vâlcea prin sectoarele şi posturile din subordine a desfăşurat o amplă activitate informativă pentru a cunoaşte la timp actele şi manifestaţiile ce puneau în pericol ordinea şi liniştea publică în mediul rural. S-a acţionat pentru depistarea şi lichidarea unor organizaţii subversive teroriste ca banda Ivan Ilie – Vâlcea’, este fragmentul respectiv de pe site-ul IJJ Vâlcea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *