Prostia se plăteşte: CJ Vâlcea trebuie să returneze 10 milioane de euro Comisiei Europene

Una din cele mai proaste investiţii din judeţul Vâlcea, created by Dumitru Buşe şi Ilie Amuzan, se va dovedi o povară imensă pe umerii Consiliului Judeţean în anul 2016. Pentru că, avem de returant Comisiei Europene peste numai un an, suma de aproximativ 10 milioane de euro.

Despre ce este vorba?

Seaca!

În anul 2004 se naşte în mintea unora o inepţie, şi anume, faptul că în celebra staţiune Călimăneşti, dincoace de Vărzărie, ar fi buricul pământului şi ar putea să se nască unul din cele mai importante centre de afaceri din Oltenia. Astfel, pe o poiană, pe stânga cum mergi la Călimăneşti, în loc să apară pensiuni sau alte obiective turistice, se proiectează un centru de expoziţii, un fel de Romexpo de Vâlcea, cea mai mare inutilitate pe bani europeni. Cum dracu i-am aburit pe europeni şi acum stau şi mă gândesc, de au finanţat una din minunile judeţului Vâlcea, un grup de silozuri, un fel de cilindri în număr de 5, adică 4 mici şi unul mai mare, care nu produc nimic. Acest complex a primit pe rând mai multe nume, „bazine de apă, silozuri, centrala atomo-electrică, butoaie”, un tembelism care s-a ridicat la aproximativ 10 milioane de euro. Şi care până acum nu a produs nimic. Ba da, două-trei simpozioane de rahat şi un „amuzanion”, adică revelion pe stil Călimăneşti.

Acest centru este administrat de CJ Vâlcea dar tot degeaba este. Nu s-a întâmplat nimic, nici o expoziţie, mă gândeam eu că dacă tot este peste gard Mioveniul, o să vedem vreo lansare de Dacie. Nu, exclus, este pustiu prin zonă şi deja au trecut patru ani de la inaugurare, iar bălăriile cresc…cresc….

Partea proastă este că după cinci ani, dacă obiectivul nu-şi îndeplineleşte fişa postului, CJ Vâlcea trebuie să returneze CE, banii daţi. Aşa e regula şi să vedem de unde scoate judeţul vreo 10 milioane de euro. Adică asta ne mai trebuia că în rest le aveam pe toate.

Buşe, Dumnezeu să-l ierte că e mort, dar Amuzan ar trebui să de a nişte explicaţii, să ne arate cine sunt cei care au venit cu această idee creaţă, de a crea un Romexpo, într-o zonă care nu produce mare lucru. Şi cum au reuşit să-i aburească pe cei de la Comisie.

Nu de alta, dar din 10 milioane de euro, se făcea o telecabină de jos până sus la Cozia, se asfalta şi drumul până la cabană şi mai şi rămâneau de şpăgi. Iar azi, Călimăneştiul avea turism, nu cinci „putini” imense la intrarea dinspre Râmnic.

Cred că nu e prieten care să nu mă întrebe la telefon, „Ce dracu sunt cazanele astea aici la intrare în Călimăneşti? Ăsta e CET-ul vostru?”

Stau şi le explic varianta oficială şi ei tot nelămuriţi sunt. Atunci le spun direct, o investiţie de c*ăcat a CJ din Vâlcea de acum vreo 5 ani.

Chestia e groasă, că la anul începe să se împută şi să miroasă, iar noi trebuie să dăm banii înapoi. Oare de ce CJ-ul nu a vrut să externalizeze minunea asta? Ştiţi de ce? Pentru că la un moment dat pe la început, au crezut că se poate mulge ceva de pe urma drăciei astea. Nu ştiu dacă îşi mai aminteşte cineva, dar acum vreo 4 ani, era bătaie pe funcţii în CA al acestui centru, o bătaie politică. „Nu ştim ce este, dar poate iese ceva manţocăreală, spuneau ei, câştigătorii”

După care, când au realizat că în loc să mulgă, trebuie să o susţină cu bani de acasă, au început să fugă de cazanele astea toţi ca de alea din iad.. Aşadar, 2016 este an critic pentru Consiliul Judeţean Vâlcea, trebuie să dea 10 milioane de euro la CE, dacă nu se reuşeşte punerea în funcţiunea a acestor butoaie. Minuni nu au cum să se petreacă, aşa că dragi contribuabili, să ne pregătim buzunarele…pentru dat, nu luat

Mihai IONESCU

5 comments

 • Cineva

  Deci se pare ca lumea chiar nu înțelege care a fost treaba cu aceste butoaie, cazane, etc. Ar trebuii sa ne uitam ce firma a castigat licitația, cine a construit aceste investiții “deștepte” și cine le-a proiectat și ce plăti au facut la rândul lor și o sa înțelegem chiar dacă ne facem ca nu, ce s-a întâmplat defapt. Tot materialul care a intrat in aceste constructii, cu mana de lucru, cu teren, cu profit de 20% care este unul exagerat, nu depășesc 2.5 mil euro.( nu se pot justifica 10 mil de euro orice ai face) Dacă te duci și spui unui constructor serios pe ce ai dat 10 mil. de euro rade de tine și te da si afara din birou. Asta era politica de furat din banul public al celor din PDL ( 2004 an electoral ). Și mai frumos este ca trebuie restituiti și cele aprox. 30 de mil. euro pentru chestia aia de se construiește in centrul Râmnicului.

 • mihai

  Avand in vedere ca veniti ca somonii la sibiu, am crezut ca este o statie de epurare menita sa limpezeasca Oltul

 • ion

  in zona se numesc TOMBEROANE doar ca nu se folosesc ca atare desi ar trebui caci oltul duce cu el tone de deseuri care nu sunt biodegradabile iar primaria Calimanesti si Apele Romane sunt MIOPI

 • Suzy

  Acest Centru Expozitional despre care dvs vorbiti este rezultatul celor care de ceva timp pe motive politice au dus tot felul de dispute si care binenteles datorita ambitiilor ( de ce sa duc la bun sfarsit un proiect al altui partid mai bine il lasam asa in loc sa gasim solutii) ….poate ca aspectul lor nu este tocmai cel dorit insa la momentul respectiv cred ca ideea era sa creeze locuri de munca si binenteles sa dezvolte turismul ,Calimanestiul avea potential de cazare si DN 7 deci cred ca pe acest motiv a fost aprobat proiectul Centrului Expzitional Responsabilitatea din reportajul scris pare sa fie adus fostului primar si al unui decedat.( oare nu sunt si altii vinovati ????) Referitor la revelionul despre care dvs vb cred ca cei responsabili ai acelui esec sunt si patronii restaurantului Sarbesc (actualul hotel restaurant Perla Oltului Caciulata) care nu au respectat din punctul meu de vedere serviiciile pt masa de revelion. Apropo de telecabina despre care dvs vb ,cred ca au fost discutii pt realizarea unui astfel de proiect insa dupa cum probabil stiti cred ca una din decizii foarte importanta ar fii fost si a celor de la Parcul National Concluziile sunt ca este foarte usor sa arati cu degetul insa cred ca am fii departe daca am gasii solutii care sa creeze locuri de munca si loc de faima pt cei ce reusesc sa faca ceva din nimic!

 • Alexandru Grossu

  Ar trebui trași la răspundere penală și materială responsabilii acestei “investiții”!
  Pt că suma dată înapoi va împiedica alte investiții profitabile!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *