Proporţiile unui dezastru: PSD a pierdut 3 sferturi din România plus Bucureştiul, victorie amăgitoare în restul

Cu toţii am urmărit documetarele despre Titanic şi am văzut cum s-a scufundat acest colos, deşi, de pe punte, momentul impactului nu părea atât de catastrofal, cum urma să se petreacă în chestiuni de minute…

Am stat de vorbă azi cu mulţi pesedişti vâlceni care păreau optimişti, unii chiar exagerat, alţii mai ponderat, dar nu am văzut la nici unul un licăr de realism. Toţi sunt pe punte, nimeni nu a coborât să vadă ce este sub…

Harta electorală însă, privind cifrele, arată un dezastru uriaş pentru social-democraţi şi dacă ei nu înţeleg la nivel macro unde sunt, soarta Titanicului va fi un fapt iminent. Vorbim de PSD, partid care a jucat tot timpul finala alagerilor prezidenţiale, iar pe ultimele 3 le-a pierdut la mustaţă. Năstase, Geoană, Ponta sunt lideri care au câştigat clar primul tur şi au pierdut voturile în turul 2, după ce dreapta s-a mobilizat uriaş în a contrabalansa voturile pe care cele 3 locomotive în acele momente pentru partid, le adunseră.

Harta electorală după primul tur arată un PSD zdrobit categoric în 3 sferturi de ţară, din care mortal în jumătate din România.

Klaus Iohannis a câştigat primul tur al alegerilor cu scoruri de peste 50% în Alba (51) şi Sibiu (66), are scoruri de peste 40% în 8 judeţe şi în doar 4 judeţe are scoruri sub 30%, dar două sunt maghiare, unde chiar şi acolo este în faţa lui Dăncilă. Iar în celelalte două judeţe PSD, Iohannis are scoruri de 29%.

Asta în timp ce Viorica Dăncilă are doar două scoruri de peste 40% în Olt şi Teleorman, dar Iohannis nu stă nici aici sub valoarea de 30 de procente.

Mai mult, Dăncilă este pe locul 3 în 6 judeţe, cu scoruri dezastruoase, între 9,7 şi 18 procente. De altfel, Dăncilă are un scor catastrofal pe Bucureşti şi Ilfov, unde obţine 18 procente, fiind în urma candidatului USR. Altfel spus, candidatul PSD obţine scoruri de sub 20 de procente în 13 judeţe, coborând cum am spus sub 10 procente.

În judeţele pe care Dăncilă le-a câştigat, de exemplu, Argeşul, diferenţa este de doar 0,7%, sau chiar 0,6% în Ialomiţa.

90% din municipiile din România au fost adjudecate de canidatul dreptei şi ar mai fi multe de spus dar dacă PSD nu ia în calcul aceste aspecte, în viitoarele alegeri prezidenţiale va avea o prezentă onorifică.

Cert este că în turul 2, Dăncilă nu se poate baza decât pe voturile lui Mircea Diaconu şi doar pe fanatismul unor votanţi USR, dar pe baza acestor calcule, un scor de 35% peste 2 săptămâni este o utopie.

Aşadar de pe punte, nu se vede ce este sub dar lovitura de pe 10 noiembrie este una colosală pentru PSD şi riscă scufundarea. Soluţii? Resetarea activului de partid, al discursului, electoratului. Trezirea la realităţile României anului 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *