Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, adoptat

Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență a fost adoptat marți de plenul Camerei Deputaților cu 212 voturi pentru, 111 împotrivă și 8 abțineri.

Ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, a declarat în plenul Camerei Deputaților că proiectul insolvenței supus dezbaterii Parlamentului este un important pas înainte, el vine în sprijinul mediului de afaceri punându-i la îndemână instrumente mai eficiente în recuperarea creanțelor, propune soluții de prevenire a abuzurilor în procedură din partea debitorului sau a creditorului, propune măsuri pentru un proces derulat într-un termen rezonabil.

“Proiectul de lege privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență supus astăzi adoptării Camerei Deputaților propune în fapt un Cod al insolvenței punând alături în mod corelat și adaptat toate reglementările ce guvernează mecanismele de preinsolvență și de insolvență adresate operatorilor economici. (…) Principalele obiective urmărite în elaborarea Codului insolvenței — îmbunătățirea cadrului normativ prin valorificarea practicii judiciare a legislației de drept comparat și a propunerilor primite de Ministerului Justiției din partea practicienilor domeniului și a mediului de afaceri. Completarea cadrului normativ cu reglementări în domenii ce nu au fost până acum abordate, de exemplu insolvența grupurilor de societăți s-a circumscris același obiectiv de îmbunătățire a prevederilor legale aplicabile. Un alt obiectiv a fost acela de a asigura un echilibru mai bun al intereselor în concurs în sensul consolidării protecției creditorului. Ultimele îmbunătățiri aduse proiectului în Camera Deputaților consolidează poziția finanțatorului care contribuie la susținerea afacerii debitorului și sporirea șanselor de reorganizare. Un alt obiectiv a fost și acela de eficientizare a procedurii insolvenței”, a susținut Cazanciuc la dezbaterile asupra proiectului.

Potrivit expunerii de motive a proiectului, actul normativ propune o viziune integratoare incluzând într-un singur corpus legislativ generală, aplicabilă tuturor operatorilor economici, legislația specială, incidentă instituțiilor de credit și instituțiilor de asigurare/reasigurare, reglementarea insolvenței grupurilor de societăți, reglementarea insolvenței transfrontaliere. Sunt de asemenea reglementate în noua lege instrumentele de prevenire a insolvenței.

Vicepreședintele grupului PNL Alina Gorghiu a solicitat retrimiterea la comisie a proiectului întrucât acesta nu face referire la insolvența persoanelor fizice.

Grupul PDL s-a retras de la ultima parte a dezbaterilor acestui proiect, pe motiv că este forțată adoptarea legii.

“Cred că facem o greșeală, că forțăm o lege foarte importantă. Eu nu aș amesteca insolvența persoanelor juridice cu cele fizice. Că este cod, că este lege, le putem regla. E o lege. Dacă mai facem una și le unim este cod. Dar aici s-au ridicat niște probleme. (…) Sunt lucruri legate de funcționarea acestei legi. Dacă nu amânați dezbaterea, PDL va părăsi sala”, a afirmat deputatul PDL Cezar Preda.

Deputatul PSD Ioan Adam a precizat că nu este un cod, ci este o lege care privește insolvența persoanelor juridice.

“Nu e un cod, ci este o lege care privește insolvența persoanelor juridice, nu vorbim de un cod. Codul ar presupune să înmănunchem toate legile în materie, or, aici avem doar o lege care reglementează insolvența și preinsolvența persoanelor juridice. (…) Ținta proiectului a fost aceea de a elimina posibilitatea pentru cei care cu rea credință se ascundeau după lege de maniera în care să poată să își atingă scopul acela de a eluda legea, de a crea prejudicii creditorilor pentru ca apoi să lase societatea în faliment. Ținta de a crea contextul realist în care acele societăți viabile să fie salvate de la faliment, iar acolo unde nu mai este posibil procedura să se desfășoare cu celeritate”, a spus Adam.

La rândul său, deputatul UDMR Mate Andras Levente a spus că grupul său va susține proiectul, precizând referitor la includerea în lege a procedurii față de persoana fizică că nu este posibilă pentru că se încalcă esența Parlamentului — bicameralismului și ar fi un motiv de atac la CCR pentru că Senatul nu a dezbătut acest aspect.

Președintele Comisiei juridice, Bogdan Ciucă, a spus că insolvența persoanelor fizice nu a fost introdusă în acest proiect de lege pentru a nu “vulnerabiliza” inițiativa legislativă.

“Pentru că nu s-a discutat la Senat sub această formă, insolvența persoanelor fizice în interiorul acestui cod sau lege, au existat temeri să nu vulnerabilizăm proiectul introducând pe picior, pe genunchi un proiect extrem de important care vizează insolvența persoanelor fizice. Grupul PSD are două proiecte, PNL are un proiect, PC, PDL, mai multe grupuri parlamentare au proiecte care vizează insolvența persoanelor fizice, din punct de vedere politic susținem acest demers, dar să îl susținem doar politic și să nu îl facem operabil făcând mai mult rău persoanelor fizice și persoanelor juridice nu vom fi de acord să le punem laolaltă. Acest proiect de lege dezbătut cu concursul tuturor grupurilor parlamentare este un pas în plus față de proiectul care a fost inițial, cu siguranță este perfectibil, dar nu putem bloca o procedură care ajută societățile comerciale respingând acest proiect care este mai bun și așteptat în piață’, a susținut Ciucă.

Deputatul Luminița Adam a arătat că PP-DD salută Codul insolvenței, dar nu și maniera în care a fost introdus la dezbateri, drept urmare grupul s-a abținut de la vot.

AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *