Proiecte turistice cu finanţare europeană demarate în oraşul Brezoi

Mai multe proiecte turistice cu specific montan şi religios şi având finanţare europeană au fost demarate în oraşul Brezoi, a declarat luni, pentru AGERPRES, primarul localităţii, Robert Schell.

Proiectele au în vedere reabilitarea şi includerea într-un circuit monahal a bisericilor de patrimoniu de pe raza oraşului Brezoi şi punerea în valoare a traseelor montane din Munţii Lotrului, la poalele cărora se află localitatea.

‘Am avut în vederea schiturile Văratec şi Proieni care au valoare de patrimoniu şi care din fericire atunci când a fost regularizat Oltul în zona Gura Lotrului au fost salvate. Sunt biserici în jurul cărora s-au ţesut nenumărate legende, Loviştea fost ţinutul haiducilor şi biserica a avut un rol deosebit în a-i adăposti pe aceştia. La schitul din Proieni există în popor legenda că aici s-ar fi cununat chiar Mihai Viteazu. Am obţinut finanţare deci pentru aceste mici bijuterii din Ţara Loviştei şi sper să le includ într-un circuit turistic monahal. Pentru schitul din Proieni am obţinut 2,8 milioane de euro, de exemplu’, a precizat Schell.

Alte proiecte turistice care vizează oraşul Brezoi privesc realizarea, amenajarea şi punerea în valoare a versantului Ţurţudanu din Munţii Lotrului, aflat chiar în partea nordică a oraşului Brezoi.

‘Valoarea proiectului în cazul acestui versant se ridică la 900.000 de euro şi înseamnă realizarea a patru trasee montane, iluminatul lor şi amenajarea sus, pe vârf, a unui punct de observaţie. De acolo de sus, turiştii au o panoramă asupra întregului oraş, a deschiderii Văii Lotrului, a confluenţei Lotrului cu râul Olt. Brezoiul poate deveni astfel primul punct turistic într-un traseu care începe aici şi urcă prin Mălaia, Voineasa, Vidra şi se termină la Obârşia Lotrului’, a mai spus primarul Robert Schell.

Alte proiecte turistice se referă la punerea în valoarea a satului medieval ‘Odăile’, unicat în România. Totodată, Primăria din Brezoi a reuşit să obţină finanţare europeană şi în domeniul infrastructurii rutiere şi şcolare.

Oraşul Brezoi se află în nordul judeţului la confluenţa râurilor Lotru şi Olt şi este considerat capitala ‘Ţării Loviştei’. AGERPRES

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *