Proiect de Vacanţă: Inelul Turistic al Vâlcii şi Gorjului, vă aşteaptă

Dacă este vacanţă, Râmnicu Vâlcea Week vă propune cel mai frumos inel turistic de vacanţă, unul care implică judeţul Vâlcea şi Gorjul şi evident tot ce puteţi admira aici, pe acest inel, unicul prin varietatea care v-o oferă.

Plecarea se face din Râmnicu Vâlcea, unul din cele mai frumoase şi vechi oraşe ale României, pe care, e drept, comuniştii l-au mutilat dar din fericire a rămas totuşi ceva din el.

inel 1Bun, prima zi se pleacă spre Horezu şi se poate caza la Horezu. Drumul durează maxim o o oră. Aici se poate sta o zi, timp în care se poate merge spre Costeşti, loc plin de mănăstiri, trovanţi, istorie. Arnota, Bistriţa, Păuşa, Peri, Grămeşti, trovanţii. Din Costeşti se merge la Mănăstirea Hurezi şi apoi se poate urca până la cea mai nouă staţiunea Vârful lui Romani.

Seara cafenele şi restaurantele din Horezu, sunt extrem de primitoare. A nu se uitat strada tematică Olari cu cei peste 20 de meşteri olari care vă oferă nu chinezării ci chiar oale autentice din lut ars.

A treia zi mergeţi spre Gorj, trecând prin Slătiroara potecaşilor, aici pot fi admirate şiroaiele, acele piramide naturale de pământ, nu înainte de Slătioara se poate vedea biserica din Urşani şi Vaideeniul. Se intră în Gorj spre seara, iar din comuna Polovragi, cotiţi la dreapta şi căutaţi loc de cazare în această zonă aproape de Mănăstirea Polovragi. A doua zi este obligatoriu de văzut Mănăstirea dar şi peşterile Polovragi şi Muierii. La peştera Polovragi se poate admira unul din canioanele României, Cheile Olteţului.

inel 2A 5-a zi se continuă drumul prin Baia de Fier şi Novaci. Dacă aveţi timp şi vă spunem că merită faceţi un drum până la Târgu Jiu, nu e departe, sub o oră, pentru a admira operele lui Brâncuşi. Vă întoarceţi şi urcaţi din Novaci la Rânca. Acolo rămneţi peste noapte. Deja sunteţi pe Transalpina. Seara la munte este superbă, seninul de sus vă aduce stelele aproape. O zi rămâneţi, adică a şasea se rămâne la Rânca, pentru a vă bucura de drumeţiile pe munţii din apropiere. Şi apoi în a şaptea zi plecaţi spre Obârşia Lotrului.  Transalpina vă lasă aşadar s-o mângâiaţi şi să o admiraţi în intimitatea ei. Reintraţi după Urdele în Vâlcea şi după bazarul de la cota 2000, de la izvoarele Latoriţei, vă opriţi. Ori mergeţi cu maşina, ori pe jos, spre capătul de sus al Pârtiilor de pe Transalpina Ski Resort. Urcaţi la 2100 de metri la rezervaţia de jnepeni şi de acolo se vede panorama lacului Vidra. Este Raiul pe pământ.

inel 3Seara celei de şaptea zi vă duce la Obârşia Lotrului, o staţiune care creşte de la an la an. Aici e musai să rămâneţi două nopţi. Se poate merge la lacul Cîlcescu de unde pleacă râul Lotru, la Oarja.

A noua zi vă va duce la Voineasa. Se poate admira lacul Vidra în splendoarea lui, noile pensiuni care se ridică la baza pârtiei, veţi înjura sindicatele cu tot cu mama lor pentru ce au făcut la Vidra şi Voineasa. Rămâneţi peste noapte la Voinesa. La un grătar şi la o pensiune. Se fac cei mai buni papanaşi din judeţ. A zece zi este Călimăneştiul dar asta înseamnă deja Valea Oltului. Până la Călimăneşti nu ezitaţi să urcaţi până la Cornet şi apoi în Ţara Loviştei. Chiar dacă pierdeţi o jumătate de zi, cele cinci comune loviştene de sus de pe munte sunt superbe.

La Călimăneşti trebuie să staţi obligatoriu două zile şi să plecaţi în a 12-a. Pentru că la Călimăneşti aveţi de toate şi mănăstiri şi castre romane şi croaziere pe Olt şi 12 piscine de scaldă şi restaurante generaoase.

inel 5A 12- a zi plecaţi spre Râmnic dar obligatoriu o zi la Olăneşti. Până la Râmnic însă opriţi la Frăsinei, în comuna Muereasca. La Olăneşti staţi o zi şi plecaţi în a 14 –a zi. Sunt multe de văzut şi făcut pe Valea Olăneştiului, mănăstiri, ape minerale, mica sirenă, Comanca..

Apoi Râmnicu Vâlcea şi gata vacanţa de două săptămâni. Şi asta nu e totul Vâlcea are multe de oferit. În a 14 zi înainte de a pleca nu pierdeţi dacă faceţi un drum la Ocnele Mari, e doar la 4 km distanţă, e o salină acolo superbă şi o staţiune care începe să-şi revină.

Am omis Govora. Govora se face în prima zi când plecaţi spre Horezu. Este un oraş frumos dar din păcate nu atrage turişti. În aceste zile când pe inelul de mai sus sunt mii de turişti, în Govora e aproape pustiu. Nu ştim de ce, cineva Inel 6sau ceva nu merge acolo la capitolul marketing. Şi e păcat.

Aşadar vă invităm la Vâlcea!

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *