Programul Start-up Nation-Romania sprijină noii antreprenori cu fonduri nerabursabile

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Secretariatul General al Guvernului au lansat un program de încurajare şi stimulare a înfiinţării de noi întreprinderi mici şi mijlocii, prin care antreprenorii vor putea obține fonduri nerambursabile de la stat de până la 200.000 de lei.

Programul se numește Start-up Nation-Romania și a fost prezentat astăzi, 20 martie a.c., în fața a peste 50 de primari, dar și oameni de afaceri vâlceni, de către secretarul de stat Ilan Laufer.

Acesta a spus că Guvernul urmează să adopte normele de aplicare ale programului Start-up Nation Romania, după care Ministerul pentru Mediul de Afaceri va emite procedura de implementare, pentru ca, din data de 2 mai, să se deschidă aplicația online, dar și cu dosare, pentru înscrierea firmelor candidate. Condițiile pentru a putea aplica sunt ca firmele să fie înființate după 30 ianuarie 2017 și să aibă unul sau doi angajați (câte 100.000 lei de fiecare angajat).

Cheltuielile eligibile, conform programului, sunt pentru echipamente, mașini, utilaje, instalații, aparatură de măsură și control, software; echipamente IT, aparatură birotică, sisteme de protecție, instalații de economisire energie; active necorporale, salarii, chirii, spații de lucru, pagină web și promovare; TVA nedeductibilă pentru aplicanții neplătitori de TVA; cursuri de antreprenoriat și consultanță.

De asemenea, funcție de domeniul de activitate, grila de punctaj se va acorda astfel: pentru  IT – 45 puncte;  producție – 40 puncte;  industrii creative (plus sănătate, educație) – 35 puncte; servicii – 30 puncte; comerț și alte activități – 25 puncte, iar pentru crearea unui loc suplimentar de muncă se acordă  25 puncte.
Pentru un angajat defavorizat, firma  primește 10 puncte, iar pentru doi angajați defavorizați,  20 de puncte.  Sunt considerați defavorizați și absolvenții din 2012 și până în prezent. În plus, pe lângă cheltuielile eligibile, programul susține, timp de șase luni, și salariile angajaților firmelor beneficiare, taxa pe valoarea adăugată nedeductibilă, precum și plata chiriilor.

Claudia POPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *