Prof. Dr. Sorin Oane despre jaful rușilor in Vâlcea în septembrie 1944

…în Vâlcea au intrat ruşii, mai precis – Brigada a 10-a de Tancuri, condusă de generalul Cravcenco. Apoi a venit şi Comisia Aliată de Control, în frunte cu maiorul Telicico, iar ceva mai târziu, N.K.V.D.-ul. Ofiţerii sovietici s-au stabilit la Râmnicu-Vâlcea în cele mai frumoase case ale oraşului.
Strigătul „Vin ruşii!”, care începe să se audă din septembrie 1944 în judeţul Vâlcea, era aici sinonim cu acelea de „Vin tătarii!” sau de „Vin turcii!” din Evul Mediu, întrucât comportamentul invadatorilor (ca, de altfel, al tuturor cotropitorilor) a fost asemănător.

Astfel, în toată luna septembrie 1944, trupele sovietice aflate la Vâlcea au scos din judeţ cam tot ce se putea transporta: din comuna Malaia, în zilele de 8, 9, 10 septembrie 1944, sovieticii au furat 7 cai, 6 vaci, 4 boi, 1 oaie, 11 porci, 78 de păsări şi 1 junincă; din Voineasa – 3 cai, 2 porci, 30 păsări, 1 vacă, 1 căruţă; din Mihăieşti – 3 cai, din Buneşti – 7 căruţe, 12 boi, 7 juninci, 2 cai etc. [1]. Armata Roşie se comporta ca un nor de lăcuste. Victor Ionescu din Dejoiu-Nisipi mărturiseşte că „n-am mai rămas decât cu pereţii casei şi magaziile goale sparte şi împrejmuirea distrusă”. Pagubele produse au fost de 13.000.000 lei[2], iar la conacul Săltea din Bujoreni – de 35.000.000 lei[3].

Reprezentantul Comisiei Aliate (Sovietice) de Control în judeţul Vâlcea a fost, cum am menţionat mai sus, maiorul Telicico, ale cărui preocupări majore au fost organizarea restituirii bunurilor ridicate din U.R.S.S., inclusiv din Basarabia şi Bucovina de Nord, şi aplicarea obligaţiilor economice pe care România le avea faţă de U.R.S.S., ca urmare a convenţiei de armistiţiu din 12 septembrie 1944.

S-au înfiinţat şase centre de colectare pe lângă staţiile C.F.R., la Râmnicu-Vâlcea, Drăgăşani, Băbeni, Govora Băi, Călimăneşti şi Lotru[4]. Strângerea vitelor trebuia să înceapă pe 12 ianuarie 1945, dar ţăranii „fiind informaţi că sunt obligaţi să înapoieze vitele în U.R.S.S., au încetat de a le mai hrăni şi îngriji” [5]. Situaţia vitelor ce se aflau în judeţul Vâlcea la data de 10 decembrie 1944, era următoarea: 21.841 boi, 20.100 vaci, 4.414 cai, 38.213 porci, 130.311 oi şi 350.000 păsări[6]. Nu se poate stabili, deocamdată, câte din aceste animale au luat drumul Uniunii Sovietice. În orice caz, numărul acestora trebuie să fi fost foarte mare.

Introducerea cenzurii şi a „indexului” stalinist. În ianuarie 1945, din ordinul maiorului Telicico, în judeţ este introdusă cenzura. Toate tipografiile sunt obligate să trimită Comisiei Aliate de Control câte trei exemplare din lucrările tipărite trimise la M.A.I, Direcţia Presei şi Informaţiilor, Diviziunea Culturală, din Bucureşti, conform unui ordin dat de guvernul Rădescu. Încep să apară listele cu cărţile interzise, în total – 616 titluri[7], care vor fi arse în ruguri mari. Cenzura s-a extins şi asupra spectacolelor de teatru şi a filmelor. „Orice piesă de teatru sau revistă jucate înainte de 1 martie 1945 trebuiau să fie supuse cenzurii’’ – scria într-o circulară directorul general al cenzurii, N. D. Cocea [8].

Înfiinţarea A.R.LU.S. Ocupantul nu voia, însă, doar să jefuiască, ci dorea să fie chiar aprobat şi iubit. Aşa a apărut A.R.L.U.S.-ul. La 11 noiembrie 1944, la Bucureşti a luat fiinţă „Asociaţia Română pentru strângerea Legăturilor cu Uniunea Sovietică” (A.R.L.U.S.). În februarie 1945, generalul Ioan Popovici cere prefectului – lt. col. Canari, înfiinţarea şi în judeţul Vâlcea, a unei filiale A.R.L.U.S. La constituirea Asociaţiei, în ziua de 14 februarie 1945, orele 18,30 participă: Constantin Canari, Al. Dumitrescu-Colteşti, Iosif Andreescu, V. Georgescu (magistrat), preotul Ion Marina, profesorul Dumitru Guşetoiu, Radu Livezeanu ş. a., precum şi câte un reprezentat al muncitorimii şi al comunităţii evreieşti [9]. „Prietenia cu U.R.S.S.” a pătruns şi în Biserică, în urma constituirii Uniunii Preoţilor Democraţi, care avea rostul de a trimite preoţi în toate partidele din F.N.D. şi de a strânge legăturile de prietenie cu U.R.S.S.

Sursa: Sorin Oane/ subcapitolul «Vâlcea sub ocupaţia sovietică» / Enciclopedia judeţului Vâlcea, Editura Fortuna, Râmnicu Vâlcea, 2010 – integral la https://istorielocala.ro/index.php/biblioteca-judeteana-antim-ivireanul-valcea/item/207-v%C3%A2lcea-sub-ocupa%C5%A3ie-sovietic%C4%83.html

One comment

  • Andrei

    Dar sa nu uitam un fapt istoric, la acest jaf au luat parte rusii si americanii, atunci cand au impartit Europa dup bunul lor plac, prin pactul Ribbentrop-Molotov si prin hotararile internationale care au privit despagubirile de razboi. In satul nostru a ramas vie memoria jafului rusesc, in judetul istoric Arges la acea vreme.
    Sa nu uitam ca poporul asta roman nu are prieteni, vecinii ucraineni, unguri si bulgari ne urasc, ne numesc tigani si ne desconsidera, cum de am rezistat noi popor latin-dacic la granitele slave si fino-ungrice? Iar fostele imperii si actualele mari puteri au doar de castigat, jaful nu s-a oprit niciodata, isi urmaresc interesul economic. Romania sta la masa cu marii lideri dar la coltul acesteia, suntem tratati la pretul pe care il meritam, unul scazut. Daca nu intelegem nimic din istorie, aceasta se va repeta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *