Privatizarea CET Govora singura soluţie pentru a-i împăca pe buicănişti şi antibuicănişti

Am stat departe în aceste două săptămâni, de conflictul trinomului CET Govora – presă – Buican, fiind cum s-ar spune absolviţi de a fi partizani ai vreunei tabere. Cert este un singur lucu, presa în judeţul Vâlcea o duce foarte greu, mai ales că piaţa publicitară este extrem de redusă iar agenţii privaţi fie sunt puţini fie nu au cultura marketingului. Fie ne referim la o familie, la câteva firme de construcţii şi cam atât. Rar am văzut de exemplu vreun hotel sau pensiune care să apară printr-un ziar, apropos ştie cineva că în Vâlcea este un hotel de patru stele? Cred că doar familia patronului, într-o staţiune oricum frumoasă dar moartă prin definiţie.

În fine, CET Govora şi Oltchim, intreprinderi fanion ale Republicii Socialiste Vâlcea, au fost la un moment dat, să fim sinceri, cei care au pus bazele presei diversificate din judeţ, pe de o parte bine că au fost, dar în acelaşi timp au şi promovat o serie de nonvalori, în momentul când au devenit instrumente politice. Roibu şi Bălan au fost la un moment dat cheile de boltă ale acestui judeţ. Buni sau răi, aceştia au fost. Nu e nici un secret şi cine spune că nu-i aşa este ipocrit, dacă te aveai pe bune cu Ion Câlea aveai deschidere la CET Govora.

Bun, noi suntem un ziar mic, la început cu un număr redus de cititori şi un produs de nişă şi am plecat din start în anul 2015 că, date fiind convulsiile de la CET cu preluarea minelor, nu avem cum intra în graţiile lui Bălan, Doru Constantin sau Hoarcă. Deşi, să nu ne ascundem, nu ne-ar fi stricat nici nouă acolo o formă de publicitate, ne-ar fi redus din costuri. Şi nu ne considerăm nişte condeie chiar proaste. Dar nu a fost să fie şi atunci ne-am descurcat cum am putut şi în format print săptămânal şi online zilnic, stând departe de lumea dezlănţuită a politicii şi mergând pe o formă mai mult de a pozitiva lucrurile din judeţ, considerând că suntem prea modeşti pentru a ne alimenta şi noi la masa greilor.

De o săptămână a izbucnit un tărăboi în care părţile se acuză de interese, sinecuri etc. Nefiind partizanii nici unei tabere, nu spunem decât ce am spus dintotdeauna că nu se rezolvă nimic prin schimbarea unei tabere şi apariţia altora noi la butoanele CET-ului. Dacă până acum finanaţarea a fost într-o direcţie, de ce nu am putea presupune că la anu, noua conducere de la CET nu va deveni amabilă cu altă parte, suntem în România doar, nu-i aşa? Presa din Bucureşti l-a venerat pe Oprescu deşi ştia cât este mercurialul şpăgii la dom doctor. De ce nu a spus nimic? Simplu, contracte, sedii, influenţă etc

Singura soluţie în cazul CET Govora pentru a nu mai apărea nici buicăniştii si nici antibuicăniştii la poarta companiei este strict privatizarea acestui complex energetic. Este un activ industrial pe care hai să fim serioşi nu cred eu că nea Gică de la CEJEU sau orice alt consilier judeţean ştie să-l administreze.

Un management privat pe domeniu şi de specialitate dar mai ales proprietar ştie să-şi drămuiască altfel banii să eficientizeze activitatea şi să nu raspundă chemărilor politice. Anul viitor de exemplu, CJ-eul va fi recâştigat de PSD, ce vom vedea, un alt ANAF care va arăta că buicăniştii s-au înfruptat din CET. Iar noua conducere a CJ va schimba CA-ul şi antibuicăniştii vor reveni la masă?

Din păcate, liberalul Cristian Buican, întrebat la o conferinţă de presă dacă vede viabilă privatizarea CET a dat-o de gard, cu „managentul de stat, cu o strategie naţională pe energie”, adică, un „Nu” coafat.

În consecinţă, au plecat unii şi s-ar putea să vină ceilalţi la butoanele CET-ului. Apoi iarăşi unii şi iar ceilalţi.

Care este realitatea, este prea grasă sau este unica vacă de muls rămăsă în cireada schizoidă a statului socialist din Vâlcea? Asta în condiţiile în care salariul unui muncitor de la CET abia sare net, mă refer, de 1000 de lei. Pe el cine îl plânge? Buicăniştii sau antibuicăniştii?

Mihai IONESCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *