Prioritățile lui Adrian Cosac sunt licitațiile pentru operatorul de salubrizare și finalizarea Depozitului de la Roești

Adrian Cosac, primarul comunei Vlădești, a fost reconfirmat săptămâna trecut pentru un nou mandat, drept președinte al Asociației de Dezvoltarea Salubrizare Vâlcea, cu 45 de voturi pentru. Candidatul liberalilor a întrunit 41 de voturi.
”Faptul că au fost și primari liberali care mi-au acordat votul înseamnă o responsabilizarea a mandatului meu în fruntea acestei asociații. Și o reușită a faptului că au fost deblocate aceste proiecte, din cauza cărora România era sancționată de Uniunea Europeană. Lucruirile stau mult mai bine, la această oră. Depozitul de la Roești este în lucru, în această vară, cel târziu în toamnă, ar urma să fie finalizat. Vom demara licitațiile în urma cărora se vor stabili și operatorii unici care vor colecta deșeurile, astfel încât în anul 2024 localitățile vâlcene să nu mai aibă probleme în a căuta operatori de salubrizare. Așadar avem treabă”, spune Cosac.
Investiţia de la Roeşti face parte dintr-un amplu proiect derulat prin Programul Operaţional Infrastructură Mare pentru care CJ Vâlcea a obţinut o finanţare europeană de circa 30 de milioane de euro şi care urmăreşte introducerea unui sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţ, în concordanţă cu cerinţele de mediu impuse de Uniunea Europeană.
Scopul executiei depozitului conform pentru deseuri este acela de a asigura eliminarea in conditii de siguranta pentru mediu si sanatatea populatiei a refuzului de la statia de sortare, a produsului similar compostului obtinut din tratarea biologica a deseurilor biodegradabile si a refuzului de la tratarea mecanica.
Statia de sortare ce va avea o capacitate de 10.180/ to/an, va asigura conditiile pentru sortarea deseurilor reciclabile provenite din colectare separata si va contribui la atingerea tintelor de reciclare si a celor privind reducerea cantitatii de deseuri depozitate.
Statia de tratare mecano-biologica (TMB) va contribui la atingerea tintelor prin reducerea cantitatii de deseuri si a fractiei biodegradabile depozitata in depozitul conform. De asemenea, executia statiei TMB, va contribui la protectia mediului si imbunatatirea calitatii solului prin utilizarea produsului similar compostului ca strat de acoperire sau ca strat vegetal in spatii verzi sau pe terenuri degradate, dar si a compostului obtinut din tratarea deseurilor verzi si a biodeseurilor colectate separat ca ingrasamant natural in agricultura.