Prinţul Charles a primit o pereche de opinci vâlcene de la opincarul Alexandru Ilinca

Multiplul campion olimpic canoist Ivan Patzaichin i-a oferit joi, Prinţului Charles, o pagaie drept cadou, cu ocazia vizitei pe care Alteţa Sa Regală a făcut-o la Muzeul Satului. Momentul s-a petrecut în faţa unei gospodării din Jurilovca, judeţul Tulcea, datând din anul 1898.

De asemenea, Prinţul de Wales a mai primit, din partea producătorilor tradiţionali prezenţi cu standuri la Muzeul Satului, un borcan de miere de salcâm, unul cu miere de fructe şi seminţe, iar din partea unor meşteri populari, o casetă din lemn. Vâlceanul nostru, unul dintre cei mai căutaţi meşteri populari din România, Alexandru Ilinca din Orleşti, i-a oferit cadou prinţului o pereche de opinci.

Alexandru Ilinca s-a născut în localitatea vâlceană Orleşti şi a învăţat să lucreze opinci de la tatăl său, Gheorghe Ilinca, opincarul comunei. A plecat din satul natal tocmai pentru a scăpa de opinci şi, zeci de ani, a fost croitor.  S-a reapucat de opincărie după ce a constatat că, la târgurile meşterilor populari, nimeni nu avea opinci de vânzare. Aşa că, imediat ce a ieşit la pensie, vâlceanul a început să argăsească din nou pielea de porc.

Prinţul Charles a sosit miercuri la Bucureşti, pentru o vizită oficială de trei zile în România, în cadrul căreia va avea întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Sorin Grindeanu, dar şi cu membri ai unor organizaţii neguvernamentale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *