Primul sat monahal din România se va realiza la Stăneşti, în jurul Mănăstirii Sfântu Gheorghe

Poate primul sat turistic monahal din România va apărea la Vâlcea, în Stăneştii Vâlcii. Primul sat al Patriarhiei, un sat străvechi, dar care are toate şansele să fie, în viitor, una din cele mai frumoase insule de spiritualitate, pentru că se află în jurul a două monumente ecleziastice – Biserica de lemn şi Mănăstirea Sfântului Gheorghe.

Biserica de lemn din satul Şuieşti (Stăneşti)  a fost construită în 1658, în judeţul Sălaj, comuna Gâlgău. După ce a funcţionat o perioadă în curtea liceului militar de la Breaza, a fost adusă de patriarhul Justinian Marina, în 1950, în localitatea vâlceană. Această biserică şi cea a lui Horea din Albac din staţiunea Băile Olăneşti sunt lăcaşele de cult salvate de la
distrugere şi aduse în Vâlcea de fostul patriarh Justinian.

De altfel, deja Patriarhia a început amenajarea Muzeului Justinian Marina într-una din casele vechi din cătunul părăsit care înconjoară cele două edificii de cult.

“Satul vechi de aproape o jumătate de veac este unul care deja a atras atenţia mai multor investitori, oameni care doresc să cumpere casele părăsite construite şi conservate în arhiectura iniţială. Propunerea noastră, care a fost, de altfel, făcută împreună cu Arhiepiscopia Râmnicului, este ca acesta să fie un sat turistic monahal, centrat pe cele două edificii religioase, şi al muzeului Justianian Marina. Noi, la primărie, îi aşteptăm pe toţi cei care doresc să cumpere case în acest sat, să le reabiliteze şi să le introducă în circuit turistic. Anul acesta va fi gata şi Mănăstirea Sfântu Gheorghe, Stăneştiul intră astfel pe harta turismului şi a pelerinajului religios din România”, spune primarul Ionel Michiu.

În acest an, căile de acces spre cătunul Cuculeşti, viitorul sat turistic, vor fi asfaltate, iar în toamnă urmează ca Patriarhia Română să sfinţească această nouă mănăstire de călugări. Deja obştea numără spre 10 monahi şi a fost adusă crucea care va fi montată deasupra bisericii.

Liviu POPESCU

loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *