Primul pas pentru salvarea a 10.000 de locuri în județul Vâlcea

Miercuri, în Senatul României, s-a făcut primul pas pentru salvarea a 10.000 locuri de muncă în județul Vâlcea și implicit pentru salvarea unei industrii – chimică – petrochimică și energetică. Cel puțin trei agenți economici mari din Vâlcea, USG, Oltchim, CET Govora au perspective de a funcționa și după anul 2020, grație unei inițiative parlamentare susținute de senatorii și deputatii ALDE și PSD Vâlcea, care a fost votată de Comisia de Mediu din Senatul României.
Nu a fost un demers deloc ușor, însă este primul pas după mai bine de 5 ani de adrese,memorii,dezbateri, un sir de diligente făcute de autoritățile județene ,agenți economici,parlamentari,pentru a repara o eroare geografică care putea falimenta un întreg județ. Astfel, inițiativa susținută azi, de Lovin Dumitru, Neață Eugen și Cocoș Vasile în fața unei comisii inițial reticiente condusă de un senator USR, a trecut cu mare efort.
Dacă în primă fază comisia dorea o amânare a votului pe inițiativa care cerea un schimb de terenuri între Parcul Național Buila Vânturarița și Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea, deputatul PSD, Eugen Neață a prezentat o mapă completă cu toate punctele de vedere ale factorilor implicați și mai ales a susținut în regim de urgență votul pentru salvarea directă a 4000 de locuri de muncă și indirectă a încă 6000, pentru a lămuri o situație care trenează de mai bine de șase ani. Comisia de Mediu a Senatului a luat act de argumentele lui Eugen Neață și în cele din urmă a votat inițiativa parlamentarilor vâlceni.
În anul 2004 s-a constituit Parcul Național Buila Vânturarița în vecinătatea Exploatării Miniere Râmnicu Vâlcea (calcar) din localitatea Costești. Ulterior, prin trasarea limitelor acestui parc printr-o eroare geografică suprafața parcului s-a suparpus cu o zonă cu zăcământ de calcar. Calcarul extras de Minieră se folosește în procesul tehnologic care asigură funcționarea USG, Oltchim, CET Govora, dezvoltând o industrie orizontală care asigură funcționarea economică a municipiului Râmnicu Vâlcea și nu numai. În urma acestei suparpuneri după anul 2020, Exploatarea Minieră Râmnicu Vâlcea nu mai putea continua activitatea de extracție a calcarului dat fiind că zăcământul se afla într-o arie protejată.
Așadar, prin votul dat astăzi în Senatul României s-a redat speranța și perspectivele de funcționare a economiei vâlcene, urmând ca în maxim două săptămâni OUG 57/2007 privind regimul ariilor protejate să fie votată de Parlamentul României cu acest amendament care certifică schimbul și darea către Exploatarea Minieră a celor 16 hectare de zăcământ de calcar.
„Trebuie menționat că acestă inițiativă parlamentară a fost rezultatul ședinței convocată de președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, cu parlamentarii vâlceni, reprezentanții USG, Romsilva și administrația locală din Costești, unde a fost detaliată situația gravă în care se află Platforma Râureni. În urma dezbaterilor, președintele Rădulescu a cerut deputaților vâlceni să susțină în regim de urgență necesitatea schimbării legislative pentru salvarea economiei județului și a locurilor de muncă”, a precizat deputatul Eugen Neață.