Primii 6 km din şoseaua montană Transcăpăţânii urmează a fi realizaţi

Guvernul României a alocat deja bani prin PNDL 2 pentru începerea construcţiei şoselei montane Transcăpăţânii, drum care va porni din Vaideeni, va merge prin Horezu, va urca la Vârful Romani şi va traversa Munţii Căpăţânii, ajungând în Mălaia.

“Este un prim pas pentru realizarea acestui drum de importanţă turistică pentru judeţul Vâlcea. Un drum care a pornit acum 2 ani, ca o idee, dar azi prinde contur. E un început şi Vaideeniul şi Horezu au dat drumul la acest proiect care în primă fază va duce sus la Vârful Romani, unde deja se construiesc cele 2 staţiuni, Vârful Romani şi Ursu-Ursuleţul. Da, important este să ajungem sus cu acest drum, apoi lucrurile vor merge de la sine. Nu ştiu dacă mă exagerez dar, în maxim 6 ani, Valea Prahovei se va muta la Vâlcea. Aici, trebuie ca toate localităţile montane să stăm la această masă şi să elaborăm o strategie în urma căreia toţi vom avea de câştigat. Acum investim pentru viitor, nu pentru mâine”, spune primarul din Vaideeni, Daniel Băluţă.

Astfel, prin acest drum, Vâlcea va beneficia de a doua şosea care urcă până aproape 2000 de metri altitudine.

Transcăpăţânii este drumul care va pleca din Vaideeni, trece prin Horezu şi se închide la Mălaia, unind, astfel, într-o iubire unică a turismului, Oltenia de sub munte cu Valea Lotrului, sau DN 67 cu DN 7A.

Ce ar putea fi mai frumos decât acest arc rutier, care pleacă dinspre Mănăstirea Brâncoveanului, urcă în staţiunea Vârful lui Romani,  se închină la meteora de aici, trece prin platoul Ursului, pe lângă ruinele conacului şi aeroportul Brătienilor de la Zmeuret, şi coboară în Valea Lordului?

O şosea lungă de 30 de km, care străbate cerul Vâlcii, mângâind fagii, molizii, brazii, şerpuind ca o viperă printre bujorii de munte, modelând stâncile nopţii şi culegând stele, aceasta va fi Transcăpăţânii.

Şoseaua este prinsă în strategia de dezvoltare a Depresiunii Horezu.

Importanţa ei turistică pentru Vâlcea este epocală, cu această şosea nu credem că mai poate fi detronat judeţul de pe primul loc al turismului românesc. Ce vor însemna atunci Valea Lotrului, Oltenia de sub munte, drumul staţiunilor, schiul montan, drumeţiile… ne imaginăm oare?

Liviu POPESCU

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *