Primarul Ştefan Verdeş promite sătenilor din frumosul sat Boru, din inima pădurii, un drum de legătură

În comuna Livezi, există un sat, undeva sus pe culmea împădurită a dealurilor Olteţului, un sat în care oamenii refuză să plece. Pentru că aici, spun ei, este cel mai curat aer, aici primăverile vin mai devreme, verile nu sunt toride iar iernile sunt de poveste. Deşi satul acum 30 de ani era plin de viaţă, copii, era considerat printre cele mai frumoase 10 astfel de cătune din pădure, din Vâlcea, azi…satul ar putea dispărea.

Doar câteva familii mai trăiesc, majoritatea bătrâni care au probleme de sănătate şi care au fost lăsaţi ani întregi în izolare. Drumul de pământ care leagă satul Boru de centrul comunei Livezi devenise potecă, la un moment dat nici carele nu mai puteau să ajungă. O dată pe săptămână, cineva cobora la magazin să aducă pâine pentru toată comunitatea.

Imaginea bătrânilor cu desaga cu pâine, urcând kilometrii prin pădure nu a impresionat edilii din Livezi, până în prezent.

Pentru că aici, imaginea unor case curate, cu bătrâni pe prispă, cu zece găini prin iarbă, cu o vacă undeva în grajd rumegând, în ceas de seară, este una de-a dreptul desprinsă din timp, din farmecul copilăriei, unde toţi am ştrengărit la bunici.

Primarul Ştefan Verdeş a anunţat că satul Boru trebuie să iasă din izolare. Episodul femeii de 90 de ani, bolnavă de Alzhaimer, urcată în căruţă, pentru a merge 5 km, la şosea să fie dusă la oraş pentru o nouă vizită la comisie te impresionează.

“Acest sat a fost uitat în anii anteriori. Nu s-a pus o piatră pe drum. Drumul avea ravene că nici carul nu mai urca. Nu ai cum să nu rămâi insensibil la drama acestui sat care refuză să dispără. Şi atunci îl vom ajuta să renască. Am pietruit în primă etapă drumul şi acum vom încerca şi chiar voi face, indiferent dacă porţiunea de drum pe care o am în vedere, este pe teritoriul Zătreniului, dar voi reabilita acest tronson de drum. Nu mai vreau să văd bătrâni care merg pe jos kilometri pentru pâine. Am identificat zona, am vorbit şi cu preşedintele Consiliului Judeţean şi vom face drum pentru a scoate la lumină satul Boru. Este un sat de poveste, pus în mijloc de pădure, cu un peisaj fabulos. Primăria Livezi şi eu personal îmi iau angajamentul că voi lega acest sat de civilizaţie prin drumuri care să faciliteze accesul oamenilor aici”, spune primarul Stefan Verdes.

AP

loading...

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *