Primarul Ion Nicolae: Viitorul comunei Câineni este turismul
Edilul din Câineni este convins că localitatea pe care o administrează va avea o dinamică sporită în viitor, odată și cu autostrada și cu eliberarea drumului național de traficul greu.
”Sunt vești bune. Se lucrează la identificarea proprietarilor de terenuri de pe lotul 2 al autostrăzii, semn că lucrurile sunt pe drumul cel bun. DN 7D am înțeles că va fi preluat de Consiliul Județean, unde sunt mai multe șanse de a fi reabilitat. Câineniul devine o localitate aerisită, fără trafic greu și strict o destinație turistică. De fapt se vede asta și prin numărul celor care vin aici, ridică pensiuni, campează, vin cu rulote. Strategia noastra va fi de a pune în valoare tot ce avem, de la platoul de sus, de la Apa Cumpânită, peșteri, istorie, lacuri. Vom gândi lucruri care să atragă turiști, aici în Loviștea”, spune primarul Ion Nicolae.
Câineniul este de departe una dintre cele mai importante intersecţii de drumuri montane, fiind punct central, dar şi nod montan pentru puntea dintre Făgăraş şi Parâng. De la Câineni pornesc în stânga şi în dreapta poveşti de munte, trepte spre cer, de unde se vede frumuseţea unei Românii pe care numai dacă suntem bolnavi de ură şi de încrâncenare nu o vedem.
După Mălaia, Vaideeni şi Costeşti, localitatea rurală frecventată de turişti vara este Câineniul, capătul nordic al judeţului Vâlcea, una dintre comunele atipice ale Olteniei de sub munte. O comună care de-a lungul istoriei a fost disputată mereu între Ţara Româneasca şi Transilvania, localitate unde era vechea vamă şi care are un puternic compozit arhitectural ardelenesc, săsesc în geometria caselor dar şi în geografia satului.
Relieful montan al comunei Câineni are un farmec aparte, dovadă fiind numărul foarte mare al turiștilor montaniarzi și nu numai. Comuna este renumită pentru „Şaua Apa Cumpănită”, loc situat pe creasta montană care despre Ardealul de Ţara Românească, unde pronesc mai multe izvoare care se împart aproape în mod egal între cele care curg spre nord sau spre sud.
Primarul Ion Nicolae spune că ” iubitorii de munte si trasee montane găsesc in zona noastră locul perfect unde pot evada si unde se pot bucura de frumusețile naturii și de multă liniște. Unii merg în munți pentru a ajunge în vârf, alții pentru a admira priveliștile. Foarte mulți străini sunt prezenți în fiecare vară, cu corturile, iar pensiunile au fost pline toată vara. Faptul că avem acest atuu, trebuie să facem ceva pentru acest gen de turism și anume infrastructura. Comuna Câineni are în administrare 17 km de drumuri, iar cu cele forestiere, peste 100 de kilometri. Ultimul proiect care l-am depus privește asfaltarea a 8 km de drumuri, iar dacă va avea finanțare, comuna va avea toate drumurile asfaltate, acesta fiind un pas important atât pentru comunitate, cât și pentru turismul montan.”