Primarul Ilie Boiangiu trage un semnal de alarmă privind îmbătrânirea până la dispariţie a României rurale
Pentru primarul Ilie Boiangiu, edilul din Grădiştea, este nevoie de program amplu de investiţii în mediul rural, de atragerea de fonduri europene, de valorificare a potenţialului fiecărei zone în parte, astfel încât să se petreacă „repopularea” satului românesc.
„Nu mă refer la cifrele din anii 90. Ar fi ideal ca satul românesc să ajungă la un număr de populaţie similar deceniului 80-90, dar să spunem că acesta a fost crescut artificial, ca o normă demografică dar nici nu mi se pare normal să avem scăderi în medie de 1000 de locuitori în fiecare comună iar procentul populaţiei îmbătrânite să ajungă la 70%”, spune Boiangiu.
Acesta spune că ultimul echilibru economic şi social a fost atins în perioada interbelică, atunci când comunele mari erau poli regionali şi unde economia privată se dezvolta funcţie de specificul zonei.
Aşadar este nevoie de identificarea potenţialului pe zonă. Comuniştii când au venit cu centralizarea s-au bazat pe resursele pomicole, agro-zootehnice, micii industrii locale. Nu au venit cu alte inovaţii. Noi trebuie să investim în aceste ramuri economice. Nu putem însă face pomicultură dacă nu există tot lanţul ulterior sau zootehnie. Nu putem să chemăm investitorii când DN 67B care ne leagă de Târgu Jiu este ca în vremea lui Ceauşescu.
„Nu putem spera în forţă de muncă specializată, când cei care mai ştiu meserie sunt în afară iar aici am distrus şcolile profesionale. Este un complex de factori care ţin România rurală într-un blocaj. Până nu vom avea harta în faţă, nu vom sta la masă, autorităţi locale, judeţene, instituţii de la drumuri până la camere agricole, camere de comerţ, inspectorate şcolare, vom merge pompieristic şi satele noastre se vor depopula până la dispariţie”
AP